Logo

Υπότροποι...στη δικομανία οι Έλληνες, ακόμα πιό αργή η 'τυφλή' Δικαιοσύνη



 
 

areiospagos_25-11-2010Οι μηνύσεις εξακολουθούν να είναι το αγαπημένο "χόμπι" των Ελλήνων, οι οποίοι ούτε στην εποχή του ΔΝΤ και του Μνημονίου δείχνουν να πτοούνται από την αύξηση του παραβόλου - από τα 10 ευρώ στα 100 ευρώ-που απαιτείται για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν  ότι η δικομανία  καλά κραττεί στην Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους για τη συσσώρευση πληθώρας εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια η οποία "γεννά" μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως την  καθυστέρηση στην προώθηση δικογραφιών στο ακροατήριο και τις  συνεχείς αναβολές δικών, που φθάνουν τα όρια της αρνησιδικίας.

Ειδικότερα, στην εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας  λίγο πριν κλείσει η χρονιά έχουν κατατεθεί 304.000 μηνύσεις, αριθμός που μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένεται να φθάσει τις 400.000.

Στην εισαγγελία εφετών της Αθήνας οι δίκες στα τριμελή εφετεία κακουργημάτων προσδιορίζονται για τα έτη 2013 και 2014, ενώ στα τριμελή εφετεία πλημμελημάτων οι προσδιορισμοί εκδίκασης υποθέσεων φθάνουν και το έτος 2015!

Στα  11 τριμελή πλημμελειοδικεία και τα δύο αυτόφωρα τριμελή πλημμελειοδικεία του πρωτοδικείου της Αθήνας εισήχθησαν συνολικά προς εκδίκαση, το δικαστικό έτος 2009-2010, 93.436 υποθέσεις. Οι περισσότερες από αυτές, ποσοστό 53,5%, αναβλήθηκαν , ενώ εκδικάστηκαν οι 43.469, δηλαδή ποσοστό 46,5%.

Στα πολιτικά δικαστήρια του πρωτοδικείου της Αθήνας από τις 130.775 υποθέσεις που εισήχθησαν προς συζήτηση,  το δικαστικό έτος 2009-2010, συζητήθηκαν μόλις οι 53.155

Το ζήτημα της εξεύρεσης λύσεων  για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και  στην διεξαγωγή των ανακρίσεων και των προανακρίσεων ήταν το βασικό θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος  Α.Π. Γ. Καλαμίδας, ο εισαγγελέας Α.Π. Ι. Τέντε και οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της Αθήνας και του Πειραιά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων και των εισαγγελιών περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση και υποστήριξαν πως τα προβλήματα συνεχώς θα επιδεινώνονται, λόγω και των κενών στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη να ζητηθεί από εισαγγελείς και δικαστές να γίνουν πιο φειδωλοί στη χορήγηση αναβολών και να επιταχύνουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τους ρυθμούς διεξαγωγής τόσο των προκαταρκτικών εξετάσεων, που πλέον διενεργούνται υποχρεωτικά μετά την υποβολή μηνύσεων, όσο και  των ανακρίσεων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις