Logo

Ευθείες βολές κατά αστυνομικών από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου !



 
 

areios_26-11-2010Να βάζουν  το μαχαίρι στο κόκκαλο και να μην  δέχονται αβασάνιστα ότι τους λένε ορισμένοι αστυνομικοί, που ενίοτε διακρίνονται από αδράνεια, αδιαφορία και ενδοτικότητα στις παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων, ζητεί από τους εισαγγελείς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος Παπαδάκης.

Με εγκύκλιο  που απέστειλε στις εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει στους  εισαγγελικούς λειτουργούς ότι πρέπει  να διασταυρώνουν τα στοιχεία που τους προσκομίζουν αστυνομικοί, βγαίνοντας ακόμα και  έξω από τα γραφεία τους για να σχηματίσουν ιδίαν αντίληψη για τα γεγονότα.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδάκης τονίζει πως αν οι εισαγγελείς διαπιστώσουν "αδιαφορία ή βλαπτική συμπεριφορά από τους προανακριτικούς υπαλλήλους- αστυνομικούς" θα πρέπει να παραγγείλουν τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος ή της κατάχρησης εξουσίας. 

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας Α.Π. αναφέρει στην εγκύκλιό του : "Γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί μικρή μερίδα προανακριτικών υπαλλήλων, αλλά και εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι επιδεικνύουν είτε αδράνεια και περιορισμένο ενδιαφέρον για το καθήκον, είτε ενδεχομένως στάση ενδοτική σε παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων (οικονομικών ή υπηρεσιακών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσώπων φιλικών ή συγγενικών λόγω εντοπιότητας κ.α), φρονούμε ότι είναι ενδεδειγμένο οι εισαγγελικοί λειτουργοί, κατά περίπτωση να είναι επιφυλακτικοί στις διαβεβαιώσεις της πιο πάνω κατηγορίας αρμοδίων για την εξακρίβωση και βεβαίωση ποινικών παραβάσεων υπαλλήλων και να επιδιώκουν όπως αποκτούν οι ίδιοι άμεση αντίληψη και όχι εξωραϊσμένη ή ατελή, ως ενίοτε τους μεταφέρεται, διασταυρώνοντας τα στοιχεία και, όπου απαιτείται "βγαίνοντας έξω από το εισαγγελικό γραφείο", έτσι ώστε να επιτελούν αποτελεσματικότερα το έργο τους."

Ο κ. Παπαδάκης,επίσης, υπογραμμίζει ότι "αυτό που ατονεί δεν είναι οι διατάξεις, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ο σεβασμός σε αυτές" .Και ζητεί σε όσες εισαγγελίες είναι εφικτό να οριστεί ένας εισαγγελέας ( ή περισσότεροι ανά αντικείμενο) που θα είναι αρμόδιος για :1) το περιβάλλον, 2)την προστασία της δημόσιας περιουσίας (δασικές εκτάσεις) και 3) την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων ιδίως όπου υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές.

Ειδικότερα, για τα θέματα περιβάλλοντος και δασικών εκτάσεων ο κ. Παπαδάκης δίνει εντολή στις εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικων :

*να ορίσουν εισαγγελείς στις καμένες εκτάσεις

*να οδηγούν στο αυτόφωρο τους αρμόδιους που  δεν επεμβαίνουν στην αυθαίρετη δόμηση των περιοχών τους.

*να εποπτεύουν τα δάση

*να ζητήσουν εγγράφως από τους δασάρχες να εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση κατασκευής αυθαιρέτων και κάθε μήνα να ενημερώνουν εγγράφως για τις κινήσεις τους.

Ακόμη, ο κ. Παπαδάκης στην εγκύκλιό του  κάνει ειδική αναφορά στα εργατικά ατυχήματα και ζητεί την ταχεία διερεύνηση υποθέσεων θανατηφόρων ή σοβαρών εργατικών ατυχημάτων. 

Καταλήγοντας, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει πως στις περιπτώσεις των εργατικών ατυχημάτων "η ποινική δίωξη που θα ασκείται θα πρέπει να είναι απόλυτα εξειδικευμένη ιδιαιτέρως στα εξ’ αμελείας εγκλήματα, για την ορθή και έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης"

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις