Logo

Δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες



 
 

diet_myths_reality_26-11-2010Σχεδόν κάθε είδους δίαιτα που υπάρχει, απαγορεύει την κατανάλωση κρεάτων, ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ μας προτρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Είναι όντως αλήθεια ότι, προκειμένου να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, πρέπει να περιορίσουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις λιπαρές τροφές. Ωστόσο, αν βγάλουμε τελείως αυτές τις τροφές από το διαιτολόγιό μας, μπορούν να παρουσιαστούν σοβαρές παρενέργειες στο σώμα μας μακροπρόθεσμα και οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε τόσο απορροφημένοι στο να διατηρούμε το σώμα μας καλλίγραμμο, που δεν συνειδητοποιούμε ότι αφαιρώντας συγκεκριμένες τροφές από τα γεύματά μας, χάνουμε ένα μεγάλο μέρος της υγείας μας.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι κάθε μέταλλο, βιταμίνη ή θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται μέσα στις τροφές, παίζει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Για παράδειγμα, τα μέταλλα -όπως το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες- παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των οστών, στην δημιουργία αιμοφόρων αγγείων, κλπ, ενώ οι βιταμίνες -όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε- βοηθάνε στην προστασία του σώματός μας από διάφορες μολύνσεις. Έτσι λοιπόν, είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας, όσο είναι δυνατόν, όλα τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μία καλά ισορροπημένη δίαιτα.

Ας αναλύσουμε λοιπόν κάποιους από τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από ορισμένα θρεπτικά συστατικά και τις δίαιτες που απαγορεύουν την κατανάλωσή τους προκειμένου να αποκτήσουμε -σύμφωνα με τα όσα υπόσχονται- ένα υγιές και καλλίγραμμο σώμα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι οι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους, καθώς και ότι κάνουν το σώμα να αντιστέκεται στην ινσουλίνη. Η αλήθεια ωστόσο, είναι ότι οι υδατάνθρακες δεν προκαλούν καθόλου αύξηση βάρους. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να παχύνει ένας άνθρωπος, είναι αν καταναλώνει περισσότερες θερμίδες και ελαττώσει την σωματική του άσκηση.

Οι περισσότερες δίαιτες που επικεντρώνονται στην κατανάλωση πρωτεϊνών μειώνοντας τους υδατάνθρακες, δεν περιλαμβάνουν επίσης ασβέστιο, ίνες και φυτοχημικά. Παρόλο που βοηθητικά μπορούμε να πάρουμε συμπληρώματα βιταμινών, στο τέλος της ημέρας θα έχουμε σημαντική έλλειψη των φυσικών θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνονται στα φαγητά.

Υπάρχουν και κάποιες δίαιτες που απαγορεύουν την ανάμειξη πρωτεϊνών και υδατανθράκων μαζί στα γεύματά μας. Αυτού του είδους οι δίαιτες, που αποκαλούνται αλλιώς και μονο-δίαιτες, υπόσχονται απώλεια βάρους βασισμένες στο ότι όταν το άτομο τρώει συνεχώς τις ίδιες τροφές, τρώει πολύ λιγότερο. Οι διαιτολόγοι ωστόσο, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι για να αποκτήσουμε ένα υγιές και καλλίγραμμο σώμα, πρέπει να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες τόσο πρωτεϊνών όσο και βιταμινών. «Φάτε έξυπνα και παραμείνετε υγιείς», όπως συνηθίζουν να λένε οι ίδιοι.

Ποιος είπε ότι αν πίνουμε γάλα θα παχύνουμε; Στην πραγματικότητα, το γάλα είναι ένα από τα καλύτερα ολοκληρωμένα γεύματα, ενώ μας βοηθάει να χάσουμε βάρος και όχι το αντίθετο. Το γάλα περιέχει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και πρωτεϊνών, καθώς και πάνω από 14 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

Πολλοί διαιτολόγοι τονίζουν το γεγονός ότι πρέπει να τρώμε βραδινό τουλάχιστον μέχρι τις 7 το βράδυ. Η αλήθεια σε αυτόν τον περίεργο μύθο όμως, είναι ότι πρέπει να τρώμε τουλάχιστον τρείς ώρες πριν πέσουμε για ύπνο  καθώς, με αυτόν τον τρόπο, παρέχουμε στο σώμα μας τον απαραίτητο χρόνο να χωνέψει το φαγητό. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε λοιπόν, αν δεν μπορούμε να φάμε το βραδινό μας μέχρι τις 7 το βράδυ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τρώμε μεν αργά, αλλά να φροντίζουμε το βραδινό μας να είναι θρεπτικό καθώς και να περιμένουμε λίγη ώρα πριν πέσουμε για ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Μύθοι και αλήθειες για το αδυνάτισμα!

                                Οι 300 θερμίδες κάνουν τη... διαφορά!

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 03-10-2018 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις