Logo

Δικαστική εισήγηση για αντισυνταγματικότητα της έκτακτης εισφοράς



 
 

ste_26-11-2010"Το Σύνταγμα απαγορεύει κάθε αναδρομικότητα επιβολής φόρου" επισημαίνει ο Σύμβουλος Επικρατείας Ι. Γράβαρης στην εισήγησή του προς το Β΄ τμήμα του ΣτΕ με την οποία ζητεί να κηρυχθεί αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία με το νόμο 3758/2009..

Ειδικότερα, ο κ. Γράβαρης εισηγείται την ανατροπή της νομολογίας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 1979 και την αναίρεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας  με την οποία η έκτακτη εισφορά κρίθηκε συνταγματική. Στην περίπτωση που γίνει δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας η εισήγηση του κ. Γράβαρη, τότε τα έσοδα του Δημοσίου θα μειωθούν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γράβαρη η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο Σύνταγμα για δύο λόγους και συγκεκριμένα διότι : 

α.η έκτακτη εισφορά που υπολογίζεται  επί των αποκτηθέντων πριν την 1.1.2008 εισοδημάτων  δεν είναι νόμιμη, καθώς αντίκειται στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος που ορίζει ότι "φόρος ή άλλο οποιοδήποτε νομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος, που προηγείται εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε".

β.η νομοθετική ρύθμιση εξαιρεί τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από την έκτακτη εισφορά,  χωρίς, μάλιστα, να αναφέρονται οι λόγοι αυτής της εξαίρεσης, με συνέπεια να παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της φορολογικής ισότητας. 

Το θέμα της έκτακτης εισφοράς απασχολεί τη Δικαιοσύνη με αφορμή προσφυγή φορολογουμένου, ο οποίος ζητεί την ακύρωση εκκαθαριστικού σημειώματος  της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, με το οποίο καταλογίσθηκε εις βάρος του έκτακτη οικονομική εισφορά 10.000 ευρώ, που υπολογίσθηκε σε δηλωθέντα εισοδήματα 637.377.637,69 ευρώ με βάση τη δήλωση φορολογίας  εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008 (χρήσης 2007). 

Το δικαστήριο του πρώτου βαθμού ( Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας) είχε κρίνει αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά, δικαιώνοντας το φορολογούμενο και τονίζοντας στην απόφασή του ότι "το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου δεν συνιστά λόγο καταστρατήγησης συνταγματικών διατάξεων", όπως αυτών που απαγορεύουν την αναδρομική επιβολή φόρων. 

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ( Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας), αντίθετα, είχε κρίνει συνταγματική την επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Μάλιστα, επικαλούμενο την οικονομική κρίση  υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του ότι η έκτακτη εισφορά: "δεν αποτελεί φόρο αλλά έκτακτη φορολογική επιβάρυνση των οικονομικώς ισχυρότερων φυσικών προσώπων κλιμακούμενη ανάλογα προς τη φοροδοτική ικανότητα των υποκειμένων σ’ αυτήν προσώπων, χωρίς να παραβιάζεται η καθιερούμενη με το άρθρο 4 παράγραφος 1 και 5 του Συντάγματος αρχή της φορολογικής ισότητας".

 Θα πρέπει, τέλος να σημειωθεί ότι αν η επταμελής σύνθεση του Β΄ τμήματος του ΣτΕ υιοθετήσει την εισήγηση του κ. Γράβαρη, τότε το θέμα  της έκτακτης εισφοράς θα εισαχθεί προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις