Logo

Δικαστικό "τσουνάμι" δικαίωσης εργαζομένων



 
 

stage_27-11-2010Δικαστικό "τσουνάμι" σηκώνεται κατά του εργασιακού μεσαίωνα, των μισθολογικών περικοπών και των φοροεισπρακτικών μέτρων, που επιβάλλονται ελέω κρίσης και ΔΝΤ,με απανωτές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συμβασιούχους, φορολογούμενους πολίτες και "σταζιέρ".

Οι δικαστικές ανατροπές υπέρ των εργαζομένων ξεκίνησαν με τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστα και τη γνωμοδότησή του υπέρ των συμβασιούχων. Συνεχίστηκαν με τον Σύμβουλο Επικρατείας Γ. Γραβάνη και την εισήγησή του προς το ΣτΕ υπέρ της αντισυνταγματικότητας της έκτακτης εισφοράς που επέβαλλε με το νόμο 3758/2009 η Νέα Δημοκρατία. Και τώρα "τρίτωσαν" με το Ειρηνοδικείο της  Άρτας και τις αποφάσεις του που ανοίγουν το δρόμο σε χιλιάδες εργαζομένους των stage να διεκδικήσουν αναδρομικά και μάλιστα σε βάθος πενταετίας.

Ειδικότερα, στο Ειρηνοδικείο Άρτας προσέφυγαν 10 εργαζόμενοι στον Δήμο της Αρτας οι οποίοι με απόφαση του ΟΑΕΔ εντάχθηκαν σε 18μηνο πρόγραμμα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε ΟΤΑ Α και Β βαθμού, το οποίο στη συνέχεια παρατάθηκε για άλλους 18 μήνες.

Οι προσφεύγοντες διεκδικούσαν να τους καταβληθεί η διαφορά των αποδοχών και των επιδομάτων γιορτών και αδείας, με βάση τις αμοιβές του μόνιμου προσωπικού της ίδιας μισθολογικής κατηγορίας και προϋπηρεσίας καθώς και  της  ίδιας οικογενειακής κατάστασης.

Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές και επιδίκασε αναδρομικά,  που κυμαίνονται από 6.664 μέχρι 18.628 ευρώ, για διαφορές αποδοχών και επιδομάτων σε απασχολούμενους των stage.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου οι "σταζιέρ" όχι μόνο δεν μαθήτευαν ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη εργασία τους με μισθούς κατά πολύ χαμηλότερους των ελάχιστων νόμιμων ορίων, αλλά στην πραγματικότητα εργάζονταν υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει για τους "σταζιέρ :"Ναι μεν υπέγραφαν τις διαδοχικές συμβάσεις γνωρίζοντας ότι χαρακτηρίζονται ως "απόκτηση εργασιακής εμπειρίας" ορισμένης διάρκειας, πλην όμως το έκαναν ωθούμενοι από την άμεση ανάγκη τους για εργασία και βιοπορισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει παραίτηση από το δικαίωμα για μελλοντική αναγνώριση του αληθούς χαρακτήρα των συμβάσεών τους και την αξίωση καταβολής των νόμιμων αποδοχών τους".

Επιπλέον, το δικαστήριο απορρίπτει το επιχείρημα της διοίκησης ότι η θέσπιση της βραχυπρόθεσμης παραγραφής δικαιολογείται από την ανάγκη προστασίας της περιουσίας του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζονται  τα δικαιώματα του πολίτη.

Με βάση αυτή την παραδοχή το Ειρηνοδικείο αναγνωρίζει  ότι πρέπει να δοθούν στους "σταζιέρ" αναδρομικά σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας, όπως ακριβώς ισχύει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους εργάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις προαναφερόμενες αποφάσεις δεν είναι οριστική. Ούτε οι προσωρινές διαταγές για την επαναπρόσληψη συμβασιούχων που ζητεί ο κ. Κολιοκώστας να γίνονται σεβαστές από τους υπευθύνους του Δημοσίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Ούτε η εισήγηση του του κ. Γράβαρη που θα κριθεί από την επταμελή σύνθεση του Β΄ τμήματος του ΣτΕ, ενδεχομένως και από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. 

Οριστικές, φυσικά, δεν είναι ούτε οι αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Άρτας, καθώς θα πρέπει να κριθούν και από τα δικαστήρια των άλλών δύο βαθμών δικαιοδοσίας.  Ωστόσο, αυτές οι αλλεπάλληλες αποφάσεις δίνουν ένα πρώτο δείγμα για τον...άνεμο που πνέει τώρα τελευταία στη Δικαιοσύνη. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις