Logo

Κόψτε το κάπνισμα με υγιεινό τρόπο



 
 

 

quit_smoking_28-11-2010«Το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει» είναι μία προειδοποίηση που αναγράφεται σχεδόν σε όλα τα πακέτα τσιγάρων. Όλοι οι καπνιστές γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες του καπνίσματος, αλλά, παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις προειδοποιήσεις. Ο εθισμός τους στην συνήθεια -ή την ευχαρίστηση- να φυσάνε καπνό από το στόμα τους, μπορεί να τους αποτρέπει από το να προσπαθήσουν να κόψουν το κάπνισμα.

 

Μήπως είστε κι εσείς ένας από τους καπνιστές που προσπαθούν απεγνωσμένα να κόψουν το κάπνισμα, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνουν και υποκύπτουν και πάλι στον πειρασμό; Διαβάστε μερικούς απλούς, αλλά ταυτόχρονα υγιεινούς τρόπους να κόψετε το κάπνισμα.

Η αναβολή είναι ο χειρότερος εχθρός σας. Αν έχετε αποφασίσει να κόψετε το κάπνισμα, μην το αναβάλλετε για την επόμενη ημέρα. Εφαρμόστε το από σήμερα. Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να καταγράψετε τα υπέρ και τα κατά του να κόψετε το κάπνισμα. Αν καπνίζετε, νιώθετε ηρεμία και λιγότερο αγχωμένοι, πράγμα το οποίο -πιθανόν- δεν θα υφίσταται αν κόψετε το τσιγάρο.

Από την άλλη πλευρά, αν δεν κόψετε το κάπνισμα, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσετε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα κάποια στιγμή στο μέλλον. Καταγράφοντας τα υπέρ και τα κατά, θα ανακαλύψετε ότι τα “κατά” είναι πολύ περισσότερα από τα “υπέρ” κι αυτό θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο αποφασιστικοί στην προσπάθειά σας να κόψετε το κάπνισμα.

Καπνίζοντας ένα τσιγάρο, νιώθετε πιο χαλαροί και ανακουφισμένοι από τα καθημερινά άγχη και τις εντάσεις. Μόνο το τσιγάρο όμως μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή  μήπως υπάρχουν και άλλες -πολύ πιο υγιεινές- εναλλακτικές; Σκεφτείτε την απάντηση και προτιμήστε τις εναλλακτικές αυτές, όπως για παράδειγμα, το να μασήσετε μία τσίχλα ή να πιείτε ένα αναζωογονητικό τσάι.

Υπάρχουν κάποια αντικείμενα που είναι πολύ βασικά για έναν καπνιστή, όπως τασάκια, αναπτήρες, σπίρτα, κλπ. Αν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, μπορεί να παρασυρθείτε εύκολα βλέποντας αντικείμενα σαν κι αυτά και να καταλήξετε να διακόψετε την προσπάθειά σας. Επομένως, προσπαθήστε να ξεφορτωθείτε αυτά τα “αναμνηστικά”, έτσι ώστε να μην σας αποσπάει τίποτα από την προσπάθειά σας να σταματήσετε το κάπνισμα.

Έχει ανακαλυφθεί ότι ο βελονισμός στα αυτιά μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο κατά του καπνίσματος. Και παρόλο που η βοήθεια αυτής της τεχνικής στο κόψιμο του τσιγάρου δεν είναι ακόμα 100% αποδεδειγμένη, τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του βελονισμού μπορεί να υπερισχύσουν.

«Εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», λέει ένα γνωστό ρητό. Και ισχύει απόλυτα. Αν είστε πραγματικά αποφασισμένοι να κόψετε το κάπνισμα για το δικό σας καλό, κανένας δεν μπορεί να σας σταματήσει από το να το κάνετε. Η προσπάθεια πρέπει να γίνει από τη μεριά του καπνιστή και οι τρόποι και συμβουλές αυτού του άρθρου αποτελούν μονάχα ένα μέσο για να καταφέρετε αυτό το δύσκολο -αν όχι ακατόρθωτο- επίτευγμα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις