Logo

Φοβούνται μαζική εξέγερση στις φυλακές



 
 

eksegersi_28-11-2010Κόκκινο συναγερμό  για τις φυλακές "χτύπησε" ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης καλώντας τους  υπεύθυνους για τα σωφρονιστικά συστήματα εισαγγελείς να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο  κ. Καστανίδης απηύθυνε την έκκληση περί ετοιμότητας των εισαγγελικών λειτουργών κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, χωρίς, ωστόσο,  να αναφέρει τους λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει βάσιμες υπόνοιες πως από αύριο αναμένεται να αρχίσουν κινητοποιήσεις κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας.Η αρχή, λέγεται από πηγές του υπουργείου, θα γίνει με αποχή από το συσσίτιο η οποία στη συνέχεια  θα μετατραπεί σε απεργία πείνας. Αυτές οι κινήσεις των κρατουμένων  διασταυρώνονται  και από την πληροφόρηση που προέρχεται από από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Επίσης, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη  οργανωμένου τηλεφωνικού δικτύου  επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων, καθώς και για τη δημιουργία ομάδων που συντονίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλα τα καταστήματα κράτησης.

Τα "μηνύματα" για μαζική εξέγερση σε όλες τις φυλακές της χώρας έχουν φθάσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Γι' αυτό και τα βλέμματα των υπηρεσιακών παραγόντων είναι στραμμένα στα σωφρονιστικά καταστήματα αναμένοντας τις εξελίξεις και ταυτόχρονα έχει ενημερωθεί και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Μεταξύ των αιτημάτων των κρατουμένων περιλαμβάνονται, η περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης των πενθήμερων αδειών, η μείωση των ποινών ,η εφαρμογή του εναλλακτικού θεσμού έκτισης των ποινών, οι συνθήκες κράτησης και κυρίως ο υπερπληθυσμός των φυλακών.

Όπως λένε οι ίδιοι οι κρατούμενοι οι φυλακές έχουν δυναμικότητα 9.700 θέσεων. Ωστόσο, ο συνολικός  αριθμός των κρατουμένων  έχει φτάσει τους 12.600. Από αυτούς οι 7.300, δηλαδή ποσοστό άνω του 60% είναι  αλλοδαποί και οι  5.100  είναι Έλληνες. Επιπλέον υπάρχουν και 180 αλλοδαποί που κρατούνται μέχρι να απελαθούν.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρατουμένων θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κυρίως  λόγω της οικονομικής κρίσης. Όπως δείχνουν τα στοιχεία 200 νέοι κρατούμενοι μπαίνουν κάθε μήνα στις φυλακές. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν ληφθούν σύντομα  δραστικά μέτρα για την αναστροφή της κατάστασης,στις αρχές του χρόνου ο αριθμός των κρατουμένων θα ξεπεράσει τους 13.000.

"Η οικονομική κρίση  και οι  μαζικές συλλήψεις μικροεγκληματιών από τις αστυνομικές ομάδες ΔΙΑΣ είναι ο.... εκρηκτικός συνδυασμός στον οποίο οφείλεται αυτή η  ξαφνική αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων", λένε νομικοί και προσθέτουν : "το δόγμα της μηδενικής ενοχής και της συνεχούς δίωξης όλων των δραστών μικροαδικημάτων που εφαρμόζουν οι ομάδες ΔΙΑΣ αυξάνει τον αριθμό των συλληφθέντων η μετατροπή των οποίων σε κρατουμένους είναι γι' αυτούς μονόδρομος, καθώς δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν τις μικρές σχετικά ποινές που τους επιβάλλουν τα δικαστήρια."

Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνουν πως γνωρίζουν περιπτώσεις ατόμων που δεν διαθέτουν ούτε τα 600 ευρώ που απαιτούνται για να εξαγοράσουν ποινή φυλάκισης ενός μηνός και έτσι αναγκάζονται να την εκτίσουν.

Τα ίδια στελέχη μιλούν για ένα φαινόμενο που συναντάται ιδιαίτερα αυξημένο τώρα στην εποχή του ΔΝΤ και της οικονομικής δυσπραγίας. "Είναι  πλέον πολλοί αυτοί που προτιμούν την 'ασφάλεια' της φυλακής από τον έξω κόσμο", λένε και συμπληρώνουν :"Έτσι όμως αυξάνεται το  οικονομικό κόστος του σωφρονισμού, την ίδια ώρα που ο  προϋπολογισμός του 2011 για τις δαπάνες και άλλα έξοδα των σωφρονιστικών καταστημάτων κινείται αρκετά κάτω από τα επίπεδα του 2009".

Οι κρατούμενοι, από την πλευρά τους, φέρονται να  δίνουν το χαρακτηρισμό "ημίμετρα" στις διατάξεις του πρόσφατου νόμου 3811/2009. Θετική θεωρούν μόνο τη ρύθμιση για την κατάργηση της έκτισης των 4/5 της ποινής, προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου ο καταδικασμένος  για αδικήματα του νόμου περί ναρκωτικών.

Τα νέα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης, για αύξηση του ορίου εξαγοράς των ποινών από τα δύο έτη στα τρία έτη, οι δόσεις για την αποπληρωμή της εξαγοράσιμης ποινής και η διεύρυνση της κοινωφελούς εργασίας, που θα ψηφιστούν τον Ιανουάριο κινούνται προς την σωστή  κατεύθυνση. Ωστόσο, αν και αφορούν περί τους 1.000 κρατουμένους, θεωρούνται από πολλούς γνώστες του σωφρονιστικού συστήματος ως "πεπερασμένης διάρκειας μέτρα".

Στα πλάνα του υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αναδιαμόρφωση των ανωτάτων ορίων των ποινών, καθώς και ο νέος νόμος περί ναρκωτικών που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τον εξορθολογισμό όλων των επιβαλλόμενων ποινών ακόμα και της ισόβιας κάθειρξης. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις αναμένεται ότι θα δώσουν ανάσα στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, ωστόσο η προώθηση και ψήφισή τους θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες.  

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις