Logo

Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο



 
 

cellradiation_31-5-2011Η χρήση κινητού τηλεφώνου αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου του εγκεφάλου και οι χρήστες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να μειώσουν την έκθεσή τους στην ακτινοβολία, προειδοποιεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Ερευνητική ομάδα 31 επιστημόνων από 14 χώρες, ανακοίνωσαν σε συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο της ΠΟΥ, ότι με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η χρήση κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνος».

Η ταξινόμηση, η οποία κατατάσσει το κινητό τηλέφωνο στην ίδια κατηγορία ρίσκου με τον μόλυβδο, το χλωροφόρμιο και τον καφέ, θα μπορούσε να ωθήσει το σώμα υγείας των Ηνωμένων Εθνών στην αναθεώρηση των κατευθυντηρίων γραμμών για τα κινητά.

handsfree_31-5-2011Ωστόσο, περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη, προτού δοθεί μια κατηγορηματική απάντηση ως προς την ακριβή σύνδεση των τηλεφώνων με τον καρκίνο, λένε οι επιστήμονες.

Η ΠΟΥ είχε αρχικά αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ικανά να κάνουν την σύνδεση.

Όμως, μετά την αναθεώρηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, η ομάδα έρευνας ταξινόμησε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων, ως πιθανώς καρκινογόνα.

Τα στοιχεία δείχνουν, ειδικότερα, ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο «γλοιώματος», ενός τύπου καρκίνου του εγκεφάλου.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αντέδρασαν άμεσα προσπαθώντας να υποτιμήσουν την απόφαση της ΠΟΥ, με το επιχείρημα ότι στην ίδια κατηγορία κινδύνου περιλαμβάνονται το τουρσί και ο καφές.

Μειώνουν τον κίνδυνο τα hands-free και τα sms

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι και περιελάμβανε στοιχεία από την παρακολούθηση περίπου 1.000 χρηστών κινητών τηλεφώνων σε διάστημα 10 ετών, κατέληξε ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο αν τα κινητά προκαλούν όγκους στον εγκέφαλο ή όχι.

cellphones_31-5-2011Πολλές παλαιότερες έρευνες απέτυχαν επίσης να διαπιστώσουν με βεβαιότητα κάποια σύνδεση. Όμως, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αποκάλυψε ότι το κινητό τηλέφωνο μπορεί να μεταβάλει τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Πάντως, η χρήση κινητών έχει αυξηθεί κατακόρυφα από την πρώτη εμφάνισή τους στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Περίπου 5 δισεκατομμύρια συσκευές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε χρήση, παγκοσμίως.

Εφόσον εκκρεμεί μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα που θα λύσει οριστικά το θέμα, λένε οι επιστήμονες, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα που μειώνουν την έκθεση στην ραδιομαγνητική ακτινοβολία, όπως η χρήση hands-free και τα γραπτά μηνύματα.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-5-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις