Logo

Η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων άρχισε από το Wikileaks



 
 

us_embassy_28-11-2010Η "τεφλόν"  Άνγκελα Μέρκελ και  ο "παρτάκιας και γυναικάς" Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές των απόρρητων εγγράφων του Στέητ Ντιπάρμεντ - στα οποία υπάρχουν και οι προαναφερόμενοι  χαρακτηρισμοί της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Ιταλού πρωθυπουργού - που άρχισε να δημοσιοποιεί η ιστοσελίδα Wikileaks.

Το πρώτο πακέτο των αποκαλυπτικών εγγράφων βρίσκεται ήδη στον "αέρα", καθώς το  Wikileaks κατάφερε να βγει νικητής από την κυβερνοεπίθεση  των χάκερς που απειλούσαν να ρίξουν  τον διαδικτυακό ιστότοπο πριν προλάβει να φέρει στο φως τις απόρρητες αναφορές.

Μάλιστα, για παν ενδεχόμενο το Wikileaks είχε γνωστοποιήσει ότι έχει παραχωρήσει τα σχετικά έγγραφα σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά μεταξύ των οποίων είναι οι  El Pais, Le Monde, Speigel, Guardian και  NYT.

Ωστόσο, ο κίνδυνος προς το παρόν πέρασε και  το πρώτο πακέτο των εγγράφων γίνεται γνωστό στην κοινή γνώμη μέσω του Διαδικτύου. Πρόκειται, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία,για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων που έγινε ποτέ.

Συγκεκριμένα, τα έγγραφα που δημοσιοποιούνται είναι 251.287 και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αλληλογραφία των αμερικάνικων πρεσβειών από 250 χώρες.

Πενήντα χιλιάδες έγγραφα έχουν να κάνουν με τη διακυβέρνηση Ομπάμα,  ο οποίος, σύμφωνα με τις αναφορές,  δεν έχει "συναισθηματική σχέση με την Ευρώπη" αλλά μόνο με την Κίνα.

Επίσης, το 40,5% των εγγράφων  φέρουν το χαρακτηρισμό "απόρρητο" και σ' αυτά, εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο, την Γερμανίδα κανγκελάριο και τον Ιταλό πρωθυπουργό, σχολιάζεται και ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντιντετζαντ που παρομοιάζεται με τον Χίτλερ.

Ακόμη, δυσμενείς χαρακτηρισμούς δέχεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο  Βεστερβέλε από τα έγγραφα εκ των οποίων το 6% έχουν την ένδειξη "μυστικό".

Άλλα έγγραφα χαρακτηρίζονται ως "NOFORN", που σημαίνει  ότι δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά ξένες χώρες. Σ' αυτό το πρώτο πακέτο των διαρροών δεν γίνεται άμεση  αναφορά στην Ελλάδα. Ωστόσο, περιλαμβάνονται συζητήσεις τόσο για την Τουρκία όσο και για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σε τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ένας από τους Γάλλους πολιτικούς που συναντήθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 με τον υφυπουργό  Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε  την αισιοδοξία του ότι μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι 'πιο σταθερή' και θα επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στη διένεξη με τη 'Μακεδονία΄για το θέμα του ονόματος.

Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο  Φίλιπ Γκόρντον συμφώνησε πως είτε μια πιο ισχυρή Συντηρητική κυβέρνηση [στην Ελλάδα] είτε μία Σοσιαλιστική θα αποτελούσε έναν πιο ευέλικτο εταίρο στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών φέρεται να εκφράζει την ελπίδα ότι θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος αν η διεθνής  κοινότητα έπειθε τη "Μακεδονία" να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ανάγκη αλλαγής διαβατηρίων.

Στη συνέχεια του τηλεγραφήματος αναφέρεται ότι έγινε λόγος και για την Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Συγκεκριμένα, ο κ. Γκόρντον κάνει λόγο για "φαύλο κύκλο" στον οποίο βρίσκεται η Τουρκία, η οποία δεν  προχωρά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις διότι οι Τούρκοι δεν πιστεύουν πως το αίτημα για είσοδο της χώρας τους στην Ε.Ε. θα ικανοποιηθεί.

Ο Φίλιπ Γκόρντον φέρεται να συμπληρώνει ότι την  ίδια στιγμή δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις διότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες  μεταρρυθμίσεις. Και να επικαλείται πρόσφατες  δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες ένα ποσοστό κάτω του 30% των Τούρκων πιστεύει πως η χώρα τους θα αποκτήσει την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ε.Ε..

Επίσης, σε άλλα έγγραφα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής :

*Το προσωπικό των πρεσβειών σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής  καλείται να συγκεντρώσει, εκτός από πληροφορίες για στρατεύματα στρατόπεδα και δυνάμεις και πλήρεις φακέλους με βιομετρικά στοιχεία Αφρικανών ηγετών και προσώπων που παίζουν ρόλο "κλειδί". Οι φάκελοι, που θα στέλνονται στο υπουργείο Εξωτερικών,  θα περιλαμβάνουν φωτογραφίες προσώπου, δακτυλικά αποτυπώματα, δείγμα DNA και αποτύπωμα ίριδας οφθαλμού να συγκεντρωθούν και να σταλούν στο υπουργείο Εξωτερικών.

*Οι επανειλημμένες προτροπές του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, να επιτεθούν οι ΗΠΑ στο Ιράν, για να διακόψουν το πυρηνικό του πρόγραμμα, με τη φράση "να κοπεί το κεφάλι του φιδιού" Ο αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία   συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ για να περιορίσει την επιρροή του Ιράν στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα επιδιώξουν πυρηνικό εξοπλισμό και άλλες χώρες της περιοχής.

*Η προσωπική εντολή της υπουργού Εξωτερικών  Χίλαρι Κλίντον προς Αμερικανούς που υπηρετούν σε αποστολές του ΟΗΕ ανά τον κόσμο να γίνουν κατάσκοποι. Δηλαδή να συγκεντρώσουν στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων άλλων εθνικοτήτων, όπως κωδικούς ειδικών δικτύων επικοινωνίας VIP, κωδικούς των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, πληροφορίες για την χρήση των δορυφορικών του τηλεφώνων, απόρρητα τηλέφωνα, πληροφορίες για τα συστήματα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν, προπληρωμένες τηλεφωνικές κάρτες καθώς και τα ΙΡ πρωτόκολλα των υπολογιστών τους για το Ίντερνετ. Η εντολή αφορά  τους διπλωμάτες από Αυστρία, Κίνα, Γαλλία , Ρωσία Ιαπωνία και άλλες.

*Μερικούς μήνες πριν τη συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον με το Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών, η κεντρική υπηρεσία ζητεί από την Πρεσβεία στη Σόφια, πληροφορίες σχετικά με διαφθορά μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων. Στις πληροφορίες θα συμπεριλαμβάνονται το "μαύρο" χρήμα  για υποστήριξη πολιτικών, πηγές χρηματοδότησης για προεκλογικές εκστρατείες και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφανούς χρηματοδότησης, μαζί με στοιχεία για την προσωπικότητα, τα οικονομικά, την υγεία και τα βιομετρικά στοιχεία προσώπων - κλειδιά και συμβούλων της ηγεσίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις