Logo

Αποκαλύψεων συνέχεια από το Wikileaks



 
 

wikileaks_29-11-2010Νέες αποκαλύψεις  σχετικές με τη λειτουργία της Αμερικανικής διπλωματίας ανά τον κόσμο έρχονται στο φως, καθώς συνεχίζεται από το Wikileaks - και τα έντυπα στα οποία η ιστοσελίδα εμπιστεύθηκε το "καυτό"  υλικό που έχει στη διάθεσή της,- η δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων  του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Τα νέα θέματα, που προκύπτουν μέσα από την αλληλογραφία Αμερικανών διπλωματών με το υπουργείο Εξωτερικών, έχουν να κάνουν με: α) την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσπάσουν ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από το Πακιστάν,  β) τη  λειτουργία  ενός δικτύου παρατηρητών στη Μέση Ανατολή για την ενημέρωση της Ουάσιγκτον και γ)  το περιεχόμενο της συνομιλίας του του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του για ευρύ φάσμα περιφερειακών θεμάτων.

Ειδικότερα, η εφημερίδα "Λε Μοντ" αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι σε ένα από τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, που δημοσιοποιεί ο ιστότοπος Wikileaks, γίνεται λόγος  για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί έχει καρκίνο σε τελικό στάδιο.

"Πηγή" των πληροφοριών είναι ένας επιχειρηματίας, που δεν είναι Ιρανός και ο οποίος έχοντας τη βάση του στην κεντρική Ασία ταξιδεύει πολύ συχνά στην Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης που γράφει το τηλεγράφημα αναφέρει ότι η "πηγή"  μίλησε με μια από τις επαφές του που υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Ιράν Αλί Ακμπαρ Ραφσαντζανί  είπε πως ο Αλί Χαμεϊνί μπορεί να πεθάνει μέσα σε λίγους μήνες, καθώς  πάσχει από λευχαιμία στο τελικό στάδιο.

Στο ίδιο τηλεγράφημα, που εστάλη τον Αύγουστο του 2009, επισημαίνεται ότι ο Ραφσαντζανί κρατάει κριτική στάση απέναντι στον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και έχει εκφράσει τη συμπάθειά του στο μεταρρυθμιστικό κίνημα.

Επιπλέον καταγράφεται ότι ο Αλί Ακμπαρ Ραφσαντζανί ετοιμάζεται να διαδεχθεί ο ίδιος τον  Αγιατολάχι Αλί Χαμεϊνί, αμέσως μόλις έμαθε για την ασθένειά του.

Το σχόλιο της "Λε Μόντ"  είναι πως από τα έγγραφα που αφορούν το Ιράν προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον βασίζεται για την πληροφόρησή της  σε ένα δίκτυο παρατηρητών στη Μέση Ανατολή, ώστε να φωτίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με μια χώρα την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν  "αινιγματική".

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times από τα έγγραφα που φέρνει στο φως το Wikileaks προκύπτει ότι από το 2007 εξελίσσεται μια μυστική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο να αποσπάσουν - άγνωστο με ποιο τρόπο - ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πυρηνικό αντιδραστήρα του Πακιστάν. Η δικαιολογία  των Η.Π.Α. γι' αυτή την προσπάθεια είναι ότι ανησυχούν μήπως το ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία "παράνομου πυρηνικού όπλου".

Στο δημοσίευμα των New York Times  αναφέρεται ότι το Μάϊο του 2009 και σύμφωνα με ενημέρωση της πρεσβευτή των  ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ Αν Πάτερσον  "Πακιστάν αρνείται να χορηγήσει άδεια επίσκεψης σε Αμερικανούς ειδικούς διότι, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Πακιστάν, εάν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αντιληφθούν την αφαίρεση του καυσίμου, θα καταγγείλουν το γεγονός ως κατάσχεση από τις ΗΠΑ των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν".

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι New York Times δεν διευκρινίζει ούτε για ποιο είδος "παράνομου"¨όπλου ανησυχούν οι  ΗΠΑ ούτε που θα ήταν δυνατό να κατασκευαστεί αυτό.

Ακόμη, το περιεχόμενο της  συνομιλίας του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου  στις 18 Φεβρουαρίου 2010 στην Άγκυρα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Μπερνς,  με θέματα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την  εναντίωση στην ένταξη της χώρας  μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Κύπρος καθώς και την  επανένωση  της Κύπρου,  περιλαμβάνεται σε άλλο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από το Wikileaks, μαζί με άλλα 250.000 διπλωματικά σημειώματα.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου  μιλώντας με τον Ουίλιαμ Μπερνς έκανε λόγο για "πολιτιστικό χάσμα", ανάμεσα στη χριστιανική Ευρώπη και τον μουσουλμανικό κόσμο, το οποίο βαθαίνει λόγω της στάσης της Γαλλίας να αντιδρά στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρόσθεσε ότι στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. εναντιώνονται,  εκτός από τη Γαλλία, η Αυστρία και η Κύπρος.

Αναφορικά με τις  συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, ο  κ. Σινιρλίογλου  μιλά για "αδιαφορία"¨των Ελληνοκυπρίων ως προς τη διαδικασία, εκφράζοντας, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά του.

Μάλιστα, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά "άτρωτους" της Ελληνοκύπριους και φέρεται να προσθέτει:   "Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος την πρόοδο που επιτεύχθηκε με το σχέδιο Ανναν το 2004. Ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελούν εσωτερική υπόθεση, αν και , βάσει συνθηκών, αποτελούν διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια".

Ο κ. Σινιρλίογλου επανέλαβε την έκκληση να υπάρξει άμεση και σε υψηλότερο επίπεδο αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του Μεχμετ Αλί Ταλατ για κοινή ψηφοφορία Και πρόβλεψε ότι ότι τώρα  η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκφράσει την απογοήτευσή της καταψηφίζοντας τον Ταλάτ στις εκλογές του Απριλίου.

Στην ίδια συνάντηση, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών φέρεται να  χαιρέτισε την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που τού είχε αποστείλει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Οκτωβρίου ζητώντας νέες και ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με μία σειρά μακροχρόνιων διαφορών.

Επιπλέον, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου  φέρεται να είπε ότι  τα ζητήματα της οξείας οικονομικής κρίσης καθιστούν κατανοητή την καθυστέρηση του πρωθυπουργού να απαντήσει. Τέλος, ο Τούρκος υφυπουργός με βάση την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού εκτιμά ότι η Τουρκία αναμένεται σύντομα να αρχίσει τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  29-11-2010 από directNEWS 


Τελευταίες Ειδήσεις