Logo

Πώς να βρείτε τι τύπο δέρματος έχετε



 
 

skin_types_29-11-2010Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν στον τομέα της ομορφιάς είναι «Πώς μπορώ να ξέρω τι τύπο δέρματος έχω;». Το δέρμα μας θα έπρεπε να είναι το μεγαλύτερο προσόν μας, ωστόσο σπάνια του δίνουμε την προσοχή που χρειάζεται και γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτό.

Το δέρμα δεν καλύπτει μόνο το σώμα μας, αλλά είναι και ο “καμβάς” που παρουσιάζουμε στον κόσμο, γι’ αυτό και μας ενδιαφέρει - λίγο πολύ - όλους να το διατηρήσουμε σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση γίνεται.

Ωστόσο, οι ανάγκες του κάθε δέρματος αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία, τα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα, το άγχος, την έκθεση στον ήλιο, τις ορμονικές αλλαγές, καθώς και με την αλλαγή των εποχών.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε το δέρμα μας και να βρούμε  τον τύπο του, προκειμένου να του δώσουμε την φροντίδα που χρειάζεται. Για κάποιες γυναίκες αυτό μπορεί να είναι εύκολο, για κάποιες άλλες όμως, αποτελεί μυστήριο. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να εντάξουμε  σε κατηγορία το δέρμα μας κι αυτό γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος συνεχώς αλλάζει και αντιδρά στις εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές.

Οι τύποι του δέρματος χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες. Οι παρακάτω περιγραφές είναι απλά ένας οδηγός, μιας και όπως ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός, το ίδιο ισχύει και για το δέρμα του.

Κανονικό δέρμα: Έχει ομοιόμορφο τόνο και απαλή υφή. Οι πόροι γενικότερα,  δεν είναι ορατοί, ενώ δεν παρατηρούνται ξεφλουδισμένες ή λιπαρές περιοχές.

Ευαίσθητο δέρμα: Έχει ντελικάτη εμφάνιση και είναι συνήθως ξηρό. Οι πόροι δεν είναι ορατοί, αλλά οι κόκκινες κηλίδες είναι συνηθισμένες. Ερεθίζεται εύκολα με το νερό, τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Η έκθεση του συγκεκριμένου τύπου δέρματος στα παραπάνω, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εξανθημάτων, κοκκινίλας και φαγούρας. Έχουν την τάση να εμφανίζουν σπασμένα τριχοειδή αγγεία, καθώς και διάφορες αλλεργίες. Επίσης παθαίνουν εύκολα εγκαύματα από τον ήλιο.

Ξηρό δέρμα: Έχει λεπτή υφή και μοιάζει σαν διάφανο. Χωρίς ενυδάτωση είναι σφιχτό και τραβάει, ενώ συνήθως έχει λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια και το στόμα. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης φυσικών ενυδατικών στοιχείων, ή της καταστροφής του προστατευτικού “φιλμ” που αποτρέπει την απώλεια υγρασίας από το εσωτερικό του. Αυτό μπορεί να χειροτερέψει με τον αέρα, τον ήλιο, τον κλιματισμό και την αλλαγή των εποχών, με αποτέλεσμα να το αισθανόμαστε  τεντωμένο και σκασμένο.

Λιπαρό δέρμα: Εξαιτίας της υπερπαραγωγής λαδιού, εμφανίζει συχνά κηλίδες και μαύρα στίγματα. Οι πόροι είναι μεγάλοι και η υφή του είναι πιο τραχιά απ’ ό,τι στους υπόλοιπους τύπους δέρματος, και έχει την τάση να γυαλίζει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-11-2010 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις