Logo

Για προβοκάτορες... ψάχνει ο Χ. Καστανίδης



 
 

kastanidis_29-11-2010Περί «υποκινούμενων» κινητοποιήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης από κάποιους, που όπως χαρακτηριστικά είπε, «ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να μένουν στάσιμα και ακίνητα».

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι, που γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές,  επισημαίνουν ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τα προβλήματα των κρατουμένων είναι υπαρκτά και ζητούν πιεστικά την επίλυσή τους, όσο ποτέ άλλοτε.

Τα 33 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχουν δυναμικότητα 9.700 θέσεων, όμως ο αριθμός των κρατουμένων έχει φθάσει τους 12.600. Μάλιστα, με το δεδομένο ότι κάθε μήνα στις φυλακές έχουμε τουλάχιστον 200 νέες «εισαγωγές», δεν αποκλείεται ο αριθμός των κρατουμένων να έχει ξεπεράσει τους 13.000 στις αρχές του χρόνου.

Εκτός από τον υπερπληθυσμό των φυλακών οι κρατούμενοι αναφέρουν, μεταξύ άλλων και τα προβλήματα των συνθηκών κράτησης, της περίθαλψης, του καθεστώτος χορήγησης πενθήμερων αδειών, της μείωσης των ποινών και της εφαρμογής του εναλλακτικού θεσμού έκτισης των ποινών.

Παρά τον υπαρκτό και πιεστικό χαρακτήρα των προβλημάτων ο κ. Καστανίδης σε συνέντευξη Τύπου άφησε να εννοηθεί επιρρίπτει ευθύνες σε πρόσωπα εντός και εκτός των φυλακών που προκαλούν ένταση στο χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων, προκειμένου να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής Δικαιοσύνης το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο κ. Καστανίδης άφησε αιχμές κατά της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων λέγοντας: «Δεν χρειάζεται ονοματολογία. Μπορείτε να διαβάσετε τις ανακοινώσεις , ποιοι δικηγόροι υπογράφουν αυτά τα κείμενα που κυκλοφορούν στις φυλακές για λογαριασμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως αν παραμένουν στάσιμα και ακίνητα τα πράγματα στις φυλακές τότε ορισμένοι «θα έχουν συμμάχους που να μπορούν να τους κινητοποιούν». Και διερωτήθηκε: «Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, την ώρα που γίνεται συστηματική και αγωνιώδης προσπάθεια εξανθρωπισμού και κοινωνικού ελέγχου του συστήματος κράτησης και των φυλακών, ποιοι έχουν το ενδιαφέρον από το να στρέψουν τις φυλακές και τους κρατουμένους απέναντι στο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σε ανακοίνωσή της απαντά στον κ. Καστανίδη: «Σήμερα ξεκίνησαν ειρηνικές κινητοποιήσεις με αποχή συσσιτίου σε 21 από τις 33 φυλακές της χώρας. Ζούμε ξανά τον Νοέμβρη του 2008, όταν χιλιάδες κρατούμενοι και κρατούμενες ξεκίνησαν αποχή συσσιτίου, που κλιμακώθηκε σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το αυτονόητο: δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, δικαιώματα. Και ο τότε υπουργός δικαιοσύνης είχε χαρακτηρίσει τις κινητοποιήσεις υποκινούμενες, όπως έκανε και σήμερα, δυστυχώς, και ο κ. Καστανίδης».

Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο, που είναι κατατεθειμένο προς ψήφιση στη Βουλή, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δηλώνει ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, χωρίς, ωστόσο, να αγγίζει τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι και επιπλέον χωρίς να ικανοποιεί κάποιο από τα πάγια αιτήματά τους.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναφέρει, ακόμη, στην ανακοίνωση ότι : «Οι κινητοποιήσεις έχουν απόλυτα ειρηνικό χαρακτήρα, οπότε δεν κατανοούμε γιατί ο κ. Υπουργός ζήτησε ‘τις επόμενες ώρες και μέρες οι εισαγγελείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις φυλακές να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα’. » Και διερωτάται αν τίθεται κανένας λόγος επέμβασης του εισαγγελέα της φυλακής για να καταλήξει : «Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες «υποκινούνται» αποκλειστικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από την απόγνωση και την απελπισία τους και όχι από «συγκεκριμένες οργανώσεις», όπως ανέφερε ο κ. Χ. Καστανίδης. Η Πρωτοβουλία στέκεται, ως οφείλει, αλληλέγγυα στους αγώνες των κρατουμένων και χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις τους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης  μόνο σε 12 από τις 33 φυλακές της χώρας παρατηρείται αποχή κρατουμένων από το συσσίτιο ενώ, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, στις κινητοποιήσεις συμμετέχει «ορισμένος αριθμός κρατουμένων».

Σημειώνεται, ότι ο κ. Καστανίδης παρουσίασε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων τα οποία βασίζονται στην εθελοντική παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας. Σχετικές συμφωνίες συνεργασίας έχουν συναφθεί μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης, πανεπιστημιακών φορέων και αναγνωρισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης οι επισκέψεις ψυχιάτρων και ιατρών άλλων ειδικοτήτων έχουν ξεκινήσει στις φυλακές και ήδη έχουν εξετασθεί οι πρώτοι κρατούμενοι, ενώ θα υπάρξει  και ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων φυματίωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα. 

Τέλος, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελαιώνα Θηβών κοινότητα απεξάρτησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δυναμικότητας 40 κρατουμένων και στις αρχές του 2011 θα λειτουργήσει κοινότητα συμβουλευτικής και απεξάρτησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. για 84 κρατουμένους. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις