Logo

Κρύβουν τα ονόματα των φοροφυγάδων!



 
 

EKATHARISTIKO_EFORIAS_7-6-2011jpgΗ Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να «κατεβάσει» από την ιστοσελίδα του, μέσα σε 15 ημέρες, τις καταστάσεις με τα ονόματα  γιατρών και δύο διαγνωστικών κέντρων, που φέρονται να υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις! 

Σύμφωνα με την κρίση της Αρχής  (πρόεδρος ο Χρ. Γεραρής και εισηγητής ο Δ. Ζωγραφόπουλος) η ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονομάτων παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας - κοινώς φοροφυγάδων - είναι παράνομη διότι δεν προβλέπεται από ρητή νομοθετική διάταξη!

Ειδικότερα,  στην υπ' αρίθμ.54/2011 απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονοματεπωνύμων και των επαγγελματικών διευθύνσεων παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας, συνιστά επεξεργασία απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και έντονο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος πληροφοριακού αυτοκαθορισμού, εν όψει των ιδιαίτερων κινδύνων του διαδικτύου για την προσωπικότητα του ατόμου (καθολική και μη τυχόν ελεγχόμενη πρόσβαση, χρήση μηχανών αναζήτησης πληροφοριών, απεριόριστη δυνατότητα συσχετισμού πληροφοριών και δημιουργία profile, μεταφόρτωση πληροφοριών κ.λπ.)».

* «Συνεπώς, απαιτείται να προβλέπεται σε νόμο η αρμοδιότητα της δημόσιας αρχής για τη δημοσιοποίηση μέσω του διαδικτύου των ονοματεπωνύμων και λοιπών επαγγελματικών στοιχείων φορολογουμένων προς επιδίωξη συγκεκριμένου θεμιτού σκοπού

Σημειώνεται,  ότι η Αρχή ασχολήθηκε με την εν λόγω  υπόθεση  κατόπιν καταγγελίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας  και θιγομένων γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις