Logo

Ρώμη: Η οικονομική κρίση "χτύπησε" και τους πιστούς



 
 

katholikoi4_8-6-2011«Αδιαφορία», είναι η λέξη που ταιριάζει στη σχέση των κατοίκων της  Ρώμης με την Καθολική Εκκλησία.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τους γάμους και τις βαπτίσεις – κορυφαία μυστήρια και για το Καθολικό δόγμα – αλλά και των εκκλησιασμό των σύγχρονων Ρωμαίων στην ιταλική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία:

-την λειτουργία της Κυριακής παρακολουθεί πλέον μόνον το 10% των πιστών

katholikoi3_8-6-2011-οι βαπτίσεις που αντιστοιχούσαν στο 85% των γεννήσεων, το 1990 μειώθηκαν στο 80%  και το 2010 παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση στο 55%.

-οι πολιτικοί γάμοι πέρυσι ήταν 4.478 και οι θρησκευτικοί 5.078. Μέσα σε είκοσι χρόνια η συρρίκνωση των γαμήλιων θρησκευτικών τελετών άγγιξε σχεδόν το 40% και τώρα οι πολιτικοί γάμοι αναμένεται να ξεπεράσουν το 50% το συνόλου.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως επισημαίνουν Ιταλοί σχολιαστές, είναι με τους νέους, οι οποίοι θεωρούν ότι ο γάμος δεν είναι πλέον ένας μόνιμος και ακλόνητος θεσμός.

Στη διαμόρφωση αυτής της άποψης συνέβαλλε η διεθνής οικονομική κρίση, η αύξηση της εποχικής εργασίας και το υψηλό κόστος των ενοικίων, ακόμη και των μικρών διαμερισμάτων.

Την κατάσταση έχουν αντιληφθεί οι υψηλά ιστάμενοι στο Βατικανό, οι οποίοι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο» διστάζουν να προφέρουν τη λέξη «κρίση» .

katholikoi2_8-6-2011Οι 336 εκκλησίες της Ρώμης πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να φέρουν πίσω τους πιστούς, οι οποίοι προσεγγίζουν το θρησκευτικό συναίσθημα πιο χαλαρά, ή καλύτερα, πιο χλιαρά.

Ο πάπας Βενέδικτος, από την πλευρά του, τονίζει «όλα πρέπει να ξαναρχίσουν από την κήρυξη του Ευαγγελίου, που να βασίζεται στον ορθολογικό του χαρακτήρα, αλλά και στην μεγάλη του ισχύ, η οποία ξεπερνά τα όρια του ορθολογισμού».

Είναι αυτή η σωστή στρατηγική για την «κατάκτηση του ποιμνίου εκ νέου», ή πρόκειται για ένα χαμένο αγώνα και κανέναν πλέον δεν συγκινεί το τραγούδι "Θέλω να δω τον Πάπα" ;

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις