Logo

Φωτογραφίες από τον διαστημικό σταθμό ISS (vid)



 
 

iss_9-6-2011Ιστορικές φωτογραφίες από την τελευταία αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Endeavour στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Πρόκειται για μοναδικές φωτογραφίες που δείχνουν το Endeavour να είναι ελλιμενισμένο στον ISS, εικόνες που μέχρι σήμερα δεν είχε δει ανθρώπινο μάτι.

Τις εικόνες τράβηξε ο Ιταλός αστροναύτης και ερασιτέχνης φωτογράφος Πάολο Νέσπολι, ο οποίος παρέμεινε στον ISS για έξι μήνες και είχε την ευκαιρία να φωτογραφήσει από μακριά το διαστημικό λεωφορείου καθώς απομακρυνόταν από τον σταθμό με ένα ρωσικό Soyuz, που τον έφερε πίσω στη Γη.

Οι πτήσεις προς τον ISS ήταν πολυάριθμες πτήσεις, όμως, η φωτογράφηση του σκάφους την ώρα που βρισκόταν συνδεδεμένο στον ISS ήταν αδύνατη, καθώς για λόγους ασφάλειας, τα Soyuz δεν μπορούν να βρίσκονται εν πτήσει όσο το σκάφος παραμένει συνδεδεμένο στον ISS.

soyouztrail_9-6-2011Αυτή τη φορά, όμως, το Endeavour απαθανατίστηκε συνδεδεμένο σε μια από τις θυρίδες πρόσδεσης του διαστημικού σταθμού, με το χώρο φόρτωσης ανοιχτό.

Αυτή ήταν η τελευταία αποστολή του Endeavour, καθώς η συναρμολόγηση του συγκροτήματος του ISS ολοκληρώνεται φέτος έπειτα από 13 χρόνια εργασιών, ενώ το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων τερματίζεται οριστικά με την αποστολή του Atlantis τον Ιούλιο.

Ο ISS είναι ουσιαστικά στην τελική του μορφή, αν εξαιρεθεί το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, ένας ανιχνευτής κοσμικής ακτινοβολίας, που θα αναζητήσει την αντιύλη και την σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος και εγκαταστάθηκε στον σταθμό λίγες ημέρες μετά τη λήψη των φωτογραφιών, στις 23 Μαΐου.

Στο μεταξύ, εκτοξεύθηκε με επιτυχία από το κοσμοδρόμιο Μπαικονούρ, το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz TMA-02M, που μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έναν Ιάπωνα, έναν Ρώσο και έναν Αμερικανό αστροναύτη.

Στη φωτογραφία, που έχει ληφθεί με την τεχνική της μακράς έκθεσης, φαίνεται η τροχιά που διέγραψε το διαστημόπλοιο την πρώτη 1,5 ώρα της πτήσης του, στον νυχτερινό ουρανό.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις