Logo

Με διεθνές ένταλμα διατάχθηκε η σύλληψη του ιδρυτή του Wikileaks



 
 

WikiLeaks_01-12-2010Διεθνές ένταλμα σύλληψης  εξέδωσε σήμερα Τετάρτη το Ποινικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης σε βάρος του  ιδρυτή του Wikileaks Τζούλια Ασάντζ, το οποίο και κοινοποίησε στην  Ιντερπόλ, για την άμεση σύλληψή του!

Την ίδια ώρα εξαπλώνεται  ο παγκόσμιος  σάλος  που έχει προκαλέσει η μαζική δημοσιοποίηση  απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ από το πεδίο των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων μέχρι και τις χρηματαγορές.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του  Ισημερινού η οποία την Τρίτη ήταν  έτοιμη να παραχωρήσει  άσυλο και υπηκοότητα  στον Ασάντζ άλλαξε στάση αφού ο πρόεδρος της χώρας  Ραφαέλ Κορέα απέσυρε την πρόταση λέγοντας, ότι  ο ιδρυτής  Wikileaks δεν θα  έπρεπε να είχε προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των απόρρητων διπλωματικών εγγράφων, αφού με αυτόν τον τρόπο παραβίασε το νόμο των ΗΠΑ.

Οι αρχές της Σουηδίας καταζητούν τον 39χρονο Αυστραλό χάκερ, αφού τον βαρύνουν κατηγορίες για βιασμό μιας γυναίκας και σεξουαλικής παρενόχλησης μιας δεύτερης, τις οποίες πάντως ο ίδιος τις διαψεύδει κατηγορηματικά.

Πάντως παρά το ένταλμα σύλληψης εναντίων του, ο Ασάντζ  μιλώντας στο περιοδικό Forbes, προανήγγειλε ότι  ο ιστότοπός του θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις εγγράφων της Αμερικανικής κυβέρνησης  που θα ρίξουν φως «στο πως συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης , κάτι  που θα προκαλέσει έρευνες και αποκαλύψεις».

Ο ίδιος δήλωσε εξάλλου στο περιοδικό Time ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον οφείλει να παραιτηθεί,  μετά την αποκάλυψη από το Wikileas, απόρρητου εγγράφου το οποίο  αναφέρει ότι η κ. Κλίντον διέταξε αμερικανούς διπλωμάτες να κατασκοπεύουν  ομολόγους τους άλλων κρατών και ειδικά στελέχη του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ   τεράστιο θόρυβο έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δημοσιοποίηση άλλου εγγράφου που χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου  ως εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο ίδιος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι… στον καθρέφτη του βλέπει ένα χαμογελαστό πρόσωπο, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι παρά τα γενικότερα  προβλήματα που δημιουργούνται από τις διαρροές αυτές, οι συνέπειες στη διπλωματία της χώρας του «είναι μετρίου μεγέθους».

Τέλος η κυβέρνηση του  Πακιστάν διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, καθώς σύμφωνα με άλλα αμερικανικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο η ΗΠΑ όσο και η Βρετανία, θεωρούν πιθανόν το ενδεχόμενο να κλαπεί πυρηνικό υλικό το οποίο στη συνέχεα θα πέσει στα χέρια τρομοκρατών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-12-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις