Logo

E.coli: Και τελικά... έφταιγαν τα γερμανικά φασόλια



 
 

ecoli_10-6-2011Νέα στοιχεία ενοχοποιούν τις γερμανικής παραγωγής φύτρες φασολιού ως πηγή της φονικής επιδημίας E.coli, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση του εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα ευρωπαϊκά οπωροκηπευτικά.

«Φταίνε οι φύτρες» δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού κέντρου ελέγχου λοιμώξεων, Reinhard Burger.

Οι Γερμανοί είχαν κατηγορήσει αρχικά τα ισπανικά βιολογικά αγγουράκια για την επιδημία που έχει σκοτώσει 31 ανθρώπους (τους 29 στη Γερμανία), ζημιώνοντας τις εξαγωγές της χώρας κατά δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην συνέχεια ανακάλεσαν την εκτίμηση, αλλά παρά τις αντιδράσεις, δεν παραδέχθηκαν ποτέ ότι χειρίστηκαν την κατάσταση με λάθος τρόπο.

Μια ευχάριστη εξέλιξη στην υπόθεση είναι ότι η Ρωσία, ο μεγαλύτερος «πελάτης» των Ευρωπαίων καλλιεργητών, δέχθηκε να άρει το εμπάργκο που είχε επιβάλει στα οπωροκηπευτικά της ΕΕ, μετά τις ανακοινώσεις των Γερμανών και την σύγχυση που προκλήθηκε ως προς την προέλευση του βακτηρίου.

«Καθαρά» τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα

Ασφαλή και «καθαρά» από βακτηριακές επιμολύνσεις αποδείχθηκαν μετά από εργαστηριακούς ελέγχους αγγούρια και άλλα λαχανικά και φρούτα από όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας ( ΚΕΔΥ) και ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο πραγματοποίησαν αναλύσεις σε δείγματα από 51 είδη τα οποία εξετάστηκαν ως προς τα εξής επικίνδυνα στελέχη:

α)Ο104:Η4 του βακτηριδίου e.coli, και

β)Ο157:Η7

Ειδικότερα, ανάμεσα στα 50 είδη που εξετάσθηκαν περιλαμβάνονται δείγματα από αγγούρια, πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, κεράσια από όλες τις Ελληνικές παραγωγικές περιοχές.

Η εξέταση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών.

Με βάση τα αποτελέσματα το υπουργείο διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι τα Ελληνικά λαχανικά και φρούτα είναι ασφαλή για τους καταναλωτές και «καθαρά» από βακτηριακές επιμολύνσεις και επιπλέον, διαθέτουν εξαιρετικά υψηλή ποιότητα, η οποία διασφαλίζεται με εντατικούς ελέγχους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις