Logo

Ολομέλεια Α.Π. : Δεν επιτρέπονται δύο ποινές για το ίδιο αδίκημα



 
 

olomeleia_lisavona2_10-6-2011Κανείς δεν μπορεί να δικαστεί για δεύτερη φορά, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ίδιο αδίκημα.

Αυτό επισημαίνει σε απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, επικαλούμενη την ενσωμάτωση στο Ελληνικό δίκαιο, από την 1η Δεκεμβρίου 2009, της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Όπως τονίζει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα Α.Π. Ιωάννη Τέντε, με την εφαρμογή της εν λόγω συνθήκης κατοχυρώνεται η αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων των κρατών μελών της ΕΕ για καταδίκη παράνομων πράξεων.

Συνεπώς, υπογραμμίζει η Ολομέλεια, δεν μπορεί να υπάρχει δυο φορές καταδίκη εντός ΕΕ για το ίδιο αδίκημα.

Με βάση αυτό το σκεπτικό αναιρέθηκε απόφαση Ελληνικού δικαστηρίου (Εφετείου), με την οποία καταδικάστηκαν σε κάθειρξη για εμπόριο ναρκωτικών οι Ν.Γ.Κ. και Ν.Π.Μ.

Οι δύο Έλληνες είχαν συλληφθέι από τις ιταλικές αρχές στα στενά της Μεσσίνης, κοντά στο λιμάνι Φιομιτσίνο, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στην Ιταλία 15 τόνους κάνναβης, που είχαν φορτώσει στο Πέραμα.

Το Εφετείο της Ρώμης είχε κρίνει ενόχους τους δύο κατηγορουμένους και τους είχε επιβάλλει κάθειρξη πέντε ετών και τεσσάρων μηνών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Οι Καστρινός και Μάμμας εξέτισαν την ποινή τους στην Ιταλία και στη συνέχεια το Εφετείο της Ελλάδας τους καταδίκασε για δεύτερη φορά για τα ίδια αδικήματα σε ποινές κάθειρξης .

Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος και συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την 2/2011 απόφαση, αναίρεσε την εφετείακή κρίση με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας που απαγορεύει την διπλή καταδίκη, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ίδιο αδίκημα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις