Logo

Η νικοτίνη μειώνει την όρεξη για φαγητό;



 
 

nctnfd_11-6-2011Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν τον λόγο για τον οποίο πολλοί άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν κόβουν το κάπνισμα, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή στο μέλλον να παρασκευάσουν ένα χάπι, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει τόσο τους πρώην καπνιστές να μην το ρίξουν στο φαγητό, όσο και τους μη καπνιστές που χάνουν τη μάχη με τα κιλά.

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα, για να μην πάρουν βάρος», λέει η ερευνήτρια Μαρίνα Πιτσότο. «Θα θέλαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διατηρήσουν το βάρος τους ακόμα και αφού κόψουν το κάπνισμα και ίσως να μπορούσαμε να βοηθήσουμε και τους μη καπνιστές που παλεύουν με την παχυσαρκία».

Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Γέιλ σε ποντίκια, οι ερευνητές εξέτασαν τη συμπεριφορά των μικροσκοπικών πρωτεϊνών στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων, όπου επικάθεται η νικοτίνη.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όταν η νικοτίνη χτυπά έναν συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, ενεργοποιεί τον πόθο για τα τσιγάρα, ενώ μια δεύτερη πρωτεΐνη πυροδοτεί μια αντίδραση, η οποία μειώνει την όρεξη.

Η ερευνήτρια Μαριέλα Ντε Μπιάσι, δήλωσε: «Ο εντοπισμός αυτού του υποδοχέα είναι σημαντικός για την κατανόηση των μηχανισμών που σχετίζονται με τον εθισμό, το βάρος και το κάπνισμα».

«Προς το παρόν, αυτά τα αποτελέσματα έχουν διαπιστωθεί μόνο στα ποντίκια, αλλά αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε θεραπευτικά μέτρα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα χωρίς να παίρνουν βάρος», συμπλήρωσε.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, λένε ότι τα ευρήματά τους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για τους καπνιστές, καθώς προειδοποιούν ότι η ζημία που κάνει το κάπνισμα στην καρδιά, τους πνεύμονες, τη γονιμότητα, ακόμη και στο δέρμα, υπερβαίνουν κατά πολύ τα όποια οφέλη, του να χάσει κανείς μερικά κιλά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις