Logo

Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου;



 
 

vegetables_2-12-2010Αν νομίζατε ότι τρώγοντας καθημερινά φρούτα και λαχανικά, προφυλάσσεστε από τον καρκίνο, ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με νέα, εκτενή επιστημονική μελέτη, τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν από ελάχιστα έως καθόλου το σώμα μας από τον καρκίνο του στήθους, του προστάτη και άλλων μορφών καρκίνους.

Αντίθετα, όποιος θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του από τον καρκίνο, θα πρέπει να διατηρεί το βάρος του σώματός του σε υγιή επίπεδα, να σταματήσει το κάπνισμα, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Oxford, Tim Key, που ευθύνεται για τα νέα αυτά ευρήματα.

Ο καθηγητής Key, κατέληξε στο συγκεκριμένο -αμφιλεγόμενο- συμπέρασμα, συνδυάζοντας τα αποτελέσματα δεκάδων άλλων ερευνών που είχαν γίνει παλαιότερα επί του συγκεκριμένου θέματος και τα οποία συμπεριελάμβαναν πάνω από 100.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Σχετικά με τον καρκίνο του στήθους και του προστάτη -δύο από τις κυριότερες μορφές καρκίνου στην Βρετανία - βρήκε από «ελάχιστη έως καμία σύνδεση» στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης ασθένειας.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Εφημερίδα για τον Καρκίνο από το Διερευνητικό Κέντρο Καρκίνου της Αγγλίας, όσον αφορά στον καρκίνο των πνευμόνων, η σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο ήταν «αδύναμη και ασυνεπής» και μπορεί απλά να οφείλεται στην υπερβολική έκθεση του ατόμου στις τοξικές επιδράσεις του καπνίσματος.

Οι καρκίνοι του στόματος, του λαιμού, του στομάχου και του εντέρου, είναι επίσης αδύνατον να προληφθούν με την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τον καθηγητή Key.

Η θεωρία περί προστασίας του οργανισμού μας από την εμφάνιση καρκίνου με την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έγινε διάσημη στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και έχει την υποστήριξη πολλών ερευνητών μέχρι και σήμερα.

Ο καθηγητής Key όμως, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών υπέρ της συγκεκριμένης θεωρίας, είναι πολύ πιθανόν να αλλοιώθηκαν από το γεγονός ότι οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν σε αυτές και πολλούς απόλυτα υγιείς ανθρώπους μεταξύ των συμμετεχόντων στις έρευνες.

«Τουλάχιστον, στους σχετικά υγιείς, καλοθρεμμένους Δυτικοποιημένους πληθυσμούς, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών δεν θα έχει ιδιαίτερη επίδραση στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου», κατέληξε ο καθηγητής. «Θα ήταν όμως χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στον κόσμο, ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία λειτουργούν αδιαμφισβήτητα υπέρ του καρκίνου».

Η Sara Hiom, του Διερευνητικού Κέντρου Καρκίνου της Αγγλίας, δήλωσε: «Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τους σημαντικούς κινδύνους για την εμφάνιση καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Παρόλο που το κόψιμο του καπνίσματος παραμένει ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμε τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία της διατήρησης του βάρους μας σε υγιή επίπεδα και της ελάττωσης του αλκοόλ».

Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας, συνιστά να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως προς γενικότερο όφελος της υγείας μας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-12-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις