Logo

Διπλή μαύρη τρύπα στον γειτονικό μας γαλαξία



 
 

blackholes_14-6-2011Δύο τεράστιες ενεργές μαύρες τρύπες εντόπισαν οι αστρονόμοι στην καρδιά του γειτονικού μας γαλαξία Markarian 739, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού The Astrophysical Journal Letters.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ασυνήθιστο, καθώς μαύρες τρύπες συναντώνται μεν συχνά στα κέντρα των γαλαξιών – όπως και τον δικό μας – αλλά δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά δύο ενεργές μαύρες τρύπες σε τόσο μικρή απόσταση μεταξύ τους, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η δεύτερη μαύρη τρύπα στον Markarian εντοπίστηκε με τη χρήση του δορυφόρου Swift της NASA και το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ του Αστεροσκοπείου Chandra.

galaxymarkarian_14-6-2011Ο γαλαξίας Markarian 739 ή αλλιώς NGC 3758, βρίσκεται σε απόσταση 425 εκ. ετών φωτός από τον αστερισμό του Λέοντα. Μόνο 11.000 έτη φωτός χωρίζουν τους δύο πυρήνες, καθένας από τους οποίους περιέχει μια μαύρη τρύπα που καταπίνει μάζες αερίων.

Εκτός από την μεταξύ τους απόσταση, εξίσου ασυνήθιστο είναι – λένε οι αστρονόμοι – το γεγονός ότι και οι δύο μαύρες τρύπες εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα. Μόνο το 1% των υπέρβαρων μαύρων τρυπών θεωρείται ότι έχουν ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN), όπως έχουν και οι δύο μαύρες τρύπες του Markarian.

Σύμφωνα με την μελέτη, η ανωμαλία αυτή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης γαλαξιών. “Αν δύο γαλαξίες συγκρουστούν και ο καθένας διαθέτει μια υπέρβαρη μαύρη τρύπα, θα πρέπει να υπάρχουν φορές που και οι δύο μαύρες τρύπες ενεργοποιούνται ως AGN”, λέει ο εκ των συντακτών της μελέτης Richard Mushotzky, καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις