Logo

Πανικός σε Ν. Αμερική και Αυστραλία από την τέφρα του Puyehue (vids)



 
 

ifaisteio_ptiseis_15-6-2011Ένα επιβλητικό σύννεφο στάχτης που εκλύεται από ένα ηφαίστειο στην κεντρική – νότια Χιλή θα μπορούσε να διαταράσσει την εναέρια κυκλοφορία για πολύ καιρό ακόμα.

Αυτό το φαινόμενο θα παρατηρείται για όσο χρονικό διάστημα η έκρηξη του ηφαιστείου δεν δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στο προσεχές μέλλον,  δήλωσαν οι ειδικοί.

Η τέφρα από το ηφαίστειο Puyehue της Χιλής, που ξέσπασε στις 4 Ιουνίου μετά από δεκαετίες «ύπνου», προκάλεσε την ακύρωση  εκατοντάδων πτήσεων, ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες Αργεντινή και Ουρουγουάη, αλλά και στην Αυστραλία, όπου αυτή τη στιγμή το πρόβλημα βρίσκεται πάνω από τη δυτική πλευρά της νησιωτικής ηπείρου.

Ειδικότερα, οι πτήσεις μέχρι την Αυστραλία βρίσκονται στο έδαφος εξαιτίας της στάχτης, που μπορεί να βλάψει τους κινητήρες των αεροσκαφών, ενώ το χάος έχει πλήξει τις αεροπορικές εταιρείες  στη Νότια Αμερική, όπως τη LAN της Χιλής και την TAM της Βραζιλίας.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση πρόκειται να αλλάξει ή να σταθεροποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Enrique Valdivieso, διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας γεωλογίας και μεταλλευτικών της Χιλής και πρόσθεσε:

ifaisteio_ptiseis1_15-6-2011«Η τέφρα, όπως την είδαμε από αυτή την τελευταία έκρηξη, θα μπορούσε να διαρκέσει στον αέρα για μήνες».

Οι αρχές της Βραζιλίας δήλωσαν ότι η ηφαιστειακή τέφρα έχει φθάσει στις νότιες πόλεις του Πόρτο Αλέγκρε και Florianapolis.

Τα αεροδρόμια στο Μπουένος Άυρες αναμενόταν να επαναλειτουργήσουν αργά την Τρίτη, καθώς το σύννεφο στάχτης διαχεόταν και στρεφόταν προς το διεθνές αεροδρόμιο της Ουρουγουάης.

Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη στους εναέριους χώρους, τόσο σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όσο και στην Αυστραλία και ιδιαίτερα στην πόλη Περθ.

Τα ηφαίστεια της Χιλής σε σύγκριση με αυτά της Ευρώπης, (όπως για παράδειγμα της Ισλανδίας, που πρόσφατα αναστάτωσαν τον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο) έχουν την τάση να διασπείρουν περισσότερη στάχτη επειδή το μάγμα τους είναι παχύτερο και αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό. Ως εκ τούτου απελευθερώνεται περισσότερη τέφρα.


 

 

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις