Logo

Διπλωματική ασυλία επικαλέστηκε ο Στρος Καν κατά τη σύλληψή του



 
 

stroskan_17-6-2011Διπλωματική ασυλία επικαλέστηκε τη στιγμή της σύλληψής του ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. (Δείτε το βίντεο)

Αμέσως μετά ζήτησε να τηλεφωνήσει για να ειδοποιηθεί η Άνγκελα Μέρκελ, ότι δεν θα παραστεί στη συνάντησή τους, που είχε οριστεί για την επομένη με θέμα τη βοήθεια στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από έγγραφα, που περιέχουν συνομιλίες του Στρος Καν με τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν και δημοσιοποιήθηκαν από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, κατά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο JFK, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ να αδειάσει τις τσέπες του.

Όταν του φορούσαν χειροπέδες, ρώτησε τους αστυνομικούς: «Είναι απαραίτητο αυτό;» και αφού εισέπραξε θετική απάντηση παραπονέθηκε ότι είναι σφιχτές και ρώτησε αν είναι δυνατό να τις δέσουν μπροστά.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι έχει διπλωματική ασυλία και ζήτησε να επικοινωνήσει με το γαλλικό προξενείο, αλλά στο αστυνομικό τμήμα άλλαξε γνώμη. «Δεν ξέρω αν ανήκετε σε κάποιο διπλωματικό καθεστώς» είπε ο ντετέκτιβ Μιγκέλ Ριβέρα στον Στρος Καν κι εκείνος απάντησε: «Όχι, όχι, όχι, δεν προσπαθώ να χρησιμοποιήσω κάτι τέτοιο. Απλώς θέλω να ξέρω αν χρειάζομαι δικηγόρο».

Δέκα λεπτά μετά τη σύλληψή του, ο Στρος Καν είπε στους αστυνομικούς: «Πρέπει να κάνω ένα τηλεφώνημα και να τους ενημερώσω ότι δεν θα παραβρεθώ στη συνάντηση αύριο». Αναφερόταν στην συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο για να συζητήσουν για τη στήριξη της Ελλάδας.

Δύο ώρες μετά τη σύλληψή του δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ο δικηγόρος του του ζήτησε να μην μιλάει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις