Logo

Ο Big Brother... εξαπλώνεται παντού



 
 

kameres_3-12-2010Την παρουσία του "Μεγάλου Αδελφού" σε όλους τους δρόμους  ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για λόγους  "διαφύλαξης της εθνικής άμυνας, της κρατικής ασφάλειας, της  αποτροπής και καταστολής σοβαρών αξιόποινων πράξεων καθώς και  διαχείρισης της κυκλοφορίας".

Ειδικότερα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο  του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επιτρέπει να τοποθετούνται και να λειτουργούν σε όλους τους δημόσιους χώρους κάμερες καταγραφής ήχου και εικόνας.

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης θα αποφασίζεται κατά περίπτωση από την κυβέρνηση όποτε εκείνη  κρίνει ότι συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.Επιπλέον με το εγκριθέν από το υπουργικό συμβουλιο σχέδιο νόμου οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα πρέπει υποχρεωτικά να  διατηρούν για ένα έτος δεδομένα τηλεπικοινωνίας.

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης, που ανατέθηκε αποκλειστικά σε δημόσιες αρχές, εγκρίθηκε παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η επερχόμενη περιστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων  αρχών όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, έναντι αυτών των δικαιωμάτων κρίθηκε, με βάση και σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι υπερτερούν άλλες συνταγματικές διατάξεις σχετικά με την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας, του φυσικού περιβάλλοντος και την εκτέλεση αρμοδιοτήτων του κράτους.

Το νομοσχέδιο, επίσης, δεν προσδιορίζει ποια ακριβώς θα είναι τα δεδομένα τηλεπικοινωνιών που θα φυλάσσονται από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για ένα έτος. Απλά αναφέρει ότι η φύλαξη των δεδομένων αυτών γίνεται προκειμένου να χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές "για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τους όρους πρόσβασης που ορίζονται στο Σύνταγμα".

Σημειώνεται, πάντως, ότι το σχέδιο νόμου αναφέρει σαφώς ότι δεν περιλαμβάνεται στα προς φύλαξη δεδομένα τηλεπικοινωνιών το περιεχόμενο της επικοινωνίας. 

Τέλος,  το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει την  περαιτέρω στελέχωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να διερευνά θέματα τηλεφωνικής παρενόχλησης για εμπορικούς σκοπούς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-12-2010  από directNEWS

Τελευταίες Ειδήσεις