Logo

Δέκα «υγιεινά» φαγητά που όμως περιέχουν ζάχαρη !



 
 

cbsgr_18-6-2011Η ζάχαρη, παρά την υπέροχη γλυκιά γεύση της, μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις τόσο σωματικά όσο και οργανικά – γι’ αυτό και είναι καλό να προσπαθούμε να μην τη λαμβάνουμε σε μεγάλες δόσεις.

Μερικές φορές, όμως, αυτό το πανταχού παρόν συστατικό μπορεί να είναι αρκετά «ύπουλο» και να λειτουργεί κάτω από ψευδώνυμα, όπως «σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης» ή να υπάρχει σε τρόφιμα που ούτε καν υποψιαζόμαστε.

Γι’ αυτό, ξεχάστε τους προφανείς «κακούς» όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα φαινομενικά ευεργετικά για την υγεία μας τρόφιμα, όπως είναι το γάλα και η σάλτσα ντομάτας.

tmlspn_18-6-2011Βρώμη

Η βρώμη, η οποία έχει κανονικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αποτελεί ένα πολύ υγιεινό πρωινό αν τη συνδυάσετε με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Ωστόσο, οι προσυσκευασμένες και αρωματισμένες ποικιλίες περιέχουν πολλή ζάχαρη.

1 πακέτο = έως 15 γραμμάρια ζάχαρη

 

prtn_18-6-2011Μπάρες πρωτεΐνης

Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι μια έξυπνη επιλογή για σνακ, επειδή το αίσθημα πληρότητας που δίνουν διαρκεί περισσότερο σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες. Οι μπάρες πρωτεΐνης, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα επειδή μερικές φορές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προκειμένου να έχουν καλύτερη γεύση. Τα ανάλατα αμύγδαλα ή τα φιστίκια αποτελούν μια πιο υγιεινή επιλογή.

1 μπάρα πρωτεΐνης = 15 γραμμάρια ζάχαρη

 

drsng_18-6-2011Ντρέσινγκ για σαλάτες

Τα ντρέσινγκ για τις σαλάτες, ειδικά όσα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχα ρη. Διαλέξτε ξύδι ή χυμό λεμονιού με ελαιόλαδο αντ’ αυτού.

1 κουταλιά της σούπας ντρέσινγκ με χαμηλά λιπαρά (light) = 6 γραμμάρια ζάχαρη

 

mrk_18-6-2011Γάλα

Ίσως γνωρίζετε ότι το πλήρες γάλα περιέχει κορεσμένα λιπαρά – όλα τα γάλατα, ωστόσο, περιέχουν ζάχαρη. Ειδικά αν συνδυάσετε γάλα με ζαχαρούχα δημητριακά ή βρώμη θεωρώντας ότι κάνετε μια υγιεινή  επιλογή, σας βεβαιώνουμε ότι κάνετε το εντελώς αντίθετο.
1 φλιτζάνι άπαχο γάλα = 12 γραμμάρια ζάχαρη

 

 

pstsc_18-6-2011Σάλτσα ντομάτας

Η προσθήκη μιας πρέζας ζάχαρης στη σάλτσα ντομάτας είναι ένα κοινό τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες μάγειρες για να μειώσουν το οξύ που περιέχεται στις ντομάτες. Οι συσκευασμένες σάλτσες ντομάτας, όμως, παίρνουν αυτή την πρακτική και τη φτάνουν στα άκρα, καθώς περιέχουν τόνους σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο κάνει τη σάλτσα πιο πηχτή και είναι και η φθηνότερη επιλογή.

1 / 2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας = 10 γραμμάρια ζάχαρη

 

icta_18-6-2011Παγωμένο τσάι

Στη φυσική του κατάσταση, το τσάι δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Το πρόβλημα ξεκινά με τις ζαχαρούχες ποικιλίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια – μερικές από αυτές, μάλιστα, περιέχουν σχεδόν όσα γραμμάρια ζάχαρης περιέχει μία κόκα κόλα.

29 ml παγωμένου τσαγιού = 56 γραμμάρια ζάχαρη

 

drfrt_18-6-2011Αποξηραμένα φρούτα 

Τα φρούτα περιέχουν από μόνα τους αρκετή ζάχαρη, αλλά μερικές εταιρίες επιμένουν να τους προσθέτουν ακόμα περισσότερη.

1/4 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα = 18 γραμμάρια ζάχαρη

 

ktchp_18-6-2011Κέτσαπ 

Υπάρχει ένας πολύ βασικός λόγος που η κέτσαπ ταιριάζει τόσο πολύ με τις αλμυρές τηγανιτές πατάτες: η γλυκύτητα της ζάχαρης που περιέχει η κέτσαπ εξισορροπεί τη γεύση (το ίδιο ισχύει και για τη σάλτσα μπάρμπεκιου)

29 ml κέτσαπ = 6 γραμμάρια ζάχαρη

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις