Logo

Ρατσιστική διάκριση η απαγόρευση των cornrows από σχολείο



 
 

cornrows_18-6-2011Η άρνηση ενός σχολείου να επτρέψει σε ένα αγόρι να έχει κοτσιδάκια «cornrows» ήταν «φυλετική διάκριση», αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, σε μια υπόθεση ορόσημο.

Η περίπτωση που απασχόλησε τις βρετανικές δικαστικές αρχές, αφορά το Ρωμαιοκαθολικό σχολείο St Gregory’s College, που  απέβαλε ένα 11χρονο μαθητή από την Καραϊβική, λόγω του «αντισυμβατικού» χτενίσματός του.

Ειδικότερα, το σχολείο ισχυρίστηκε ότι το στυλ –πλεγμένες τρίχες, κοντά στο τριχωτό της κεφαλής –παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικά του.

Τα «cornrows», που  είναι ένα δημοφιλές Δυτικοαφρικανικό στυλ πλεξίματος των μαλλιών, ήταν απαγορευμένο ρητά,  κάτω από την αυστηρή στολή και την πολιτική για τα μαλλιά του St Gregory’s.

Έτσι, το αγόρι μόλις εμφανίστηκε στις πύλες του σχολείου,  με το το ιδιόρρυθμο χτένισμά του, εκδιώχθηκε και έφυγε κλαίγοντας, κατά την πρώτη του μέρα εκεί, το Σεπτέμβριο του 2009.

Το «St Gregory’s», στο Harrow του Βόρειου Λονδίνου, είπε στη μητέρα του παιδιού ότι μπορεί να γυρίσει στο σχολείο,  μόνο αν αφαιρεθούν οι πλεξούδες.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η πλευρά του μαθητή υποστήριξε μέσω της μητέρας του, του μάρτυρα David Wolfe τα εξής:

*Μητέρα μαθητή: Οι πλεξούδες είχαν «μεγάλη σημασία για την πολιτιστική και φυλετική του ταυτότητα»

*David Wolfe: Το παιδί είναι τώρα 13 ετών. Πάντα φορούσε στα μαλλιά του «cornrows» - τα οποία έφθαναν στην κορυφή του γιακά του – ως μέρος μιας οικογενειακής παράδοσης. Η απαγόρευση για τις πλεξούδες παραβιάζει τους νόμους  που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω φύλου, καθώς τα κορίτσια του σχολείου επιτρέπεται να φοράνε cornrows

Από την πλευρά του το σχολείο ισχυρίστηκε, μέσω του Aloysius Frederick και της  Andrew Prindiville προέδρου του Δ.Σ. και διευθύντριας, αντίστοιχα, του Κολεγίου, μεταξύ άλλων, ότι :

*Aloysius Frederick: Δεν  θεωρώ τα cornrows  μέρος του πολιτισμού μου, αλλά αναγνωρίζω ότι μερικοί βλέπουν το στυλ αυτό ως μαρτυρία για την εθνικότητά τους.

*Andrew Prindiville: Τα cornrows  δεν συνδόνται από μόνα τους με συμμετοχή σε συμμορία. Αλλά αν το σχολείο επέτρεπε κάθε μη  παραδοσιακό χτένισμα θα οδηγούσε σε «τεράστια πίεση» για να χαλαρώσει η αυστηρή πολιτική του, η οποία είναι ένα ζωτικό μέρος της επιτυχίας του.

Η απαγόρευση  κρατά μακριά από το σχολείο τις ανεπιθύμητες επιρροές. Είναι πιθανό να υπήρχαν αιτήματα για άλλα στυλ, όπως τα σκίνχεντ κουρέματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε μερικές κουλτούρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο δικαστής Collins είπε ότι δεν θεωρεί βάσιμες  τις ενστάσεις  του σχολείου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος απόδειξης που να δείχνει ότι το «κάθε άλλο παρά επιλογή» μπορεί να οδηγήσει σε κούρεμα σκίνχεντ.

Επιπλέον, τόνισε ότι η ενέργεια του σχολείου είναι «παράνομη, έμμεση φυλετική διάκριση,  η οποία δεν δικαιολογείται».

Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πολιτική για τα μαλλιά ήταν «όχι παράνομη από μόνη της, αλλά όταν εφαρμόζεται χωρίς καμία πιθανότητα εξαίρεσης, όπως συνέβη  με τον 11χρονο,  τότε είναι παράνομη».

Ακόμη, είπε ότι στο μέλλον τα σχολεία πρέπει να σκεφτούν να αφήσουν τα άλλα αγόρια να φοράνε cornrows, εάν είναι «μια γνήσια οικογενειακή παράδοση, που βασίζεται σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς λόγους».

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν,  ότι η απόφαση είναι πιθανό να αναγκάσει τα σχολεία να χαλαρώσουν τους ενδυματολογικούς τους κώδικες σε σχέση με άλλα χτενίσματα.

Η  δικηγόρος του εφήβου Angela Jackman, είπε ότι η δικαστική κρίση ήταν «μια σημαντική απόφαση».

Αντίθετα, εκπρόσωπος του του St Gregory’s, ανέφερε  ότι το σχολείο ήταν «φυσικά απογοητευμένο» και μπορεί να προσβάλει την απόφαση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις