Logo

Νεκρούς μετρά η κεντρική Ευρώπη από το πολικό ψύχος



 
 

kakokairia_4-12-2010Τους 45 έφθασαν οι νεκροί  από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι σήμερα στην κεντρική Ευρώπη  λόγω του πολικού ψύχους που επικρατεί, με την Πολωνία να είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Στη βόρεια Ευρώπη έχουν παραλύσει οι συγκοινωνίες, με τη ρωσική πρωτεύουσα να βρίσκεται στην "κατάψυξη", με το θερμόμετρο να δείχνει διψήφιους αριθμούς υπό το μηδέν.

Άσχημες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στη γειτονιά των Βαλκανίων, καθώς η Σερβία και η  Αλβανία πλήττονται από καταστροφικές πλημμύρες.

Ειδικότερα,  λευκά τοπία της Σιβηρίας  αρχίζουν να θυμίζουν τις τελευταίες ημέρες πολλές περιοχές της κεντρικής και  βόρειας Ευρώπης. Η επικράτηση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών έχει οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Στην Πολωνία η θερμοκρασία έπεσε το βράδυ ακόμα και στους -9 βαθμούς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της νύχτας να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι. Το χιόνι πέφτει ασταμάτητα κρατώντας αποκλεισμένες ολόκληρες πόλεις και αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα χιλιάδες σπίτια.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία η Πολωνία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την κακοκαιρία, με περισσότερους από 30 ανθρώπους -οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άστεγοι- να έχουν χάσει τη ζωή τους από τη μανία του καιρού.

Στη βόρεια Ευρώπη οι μεταφορές έχουν υποστεί σοβαρότατο πλήγμα από το  πυκνό χιόνι  και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ,  στη Βρετανία, έκλεισε για δύο ημέρες και άνοιξε μόλις χθες με τις περισσότερες πτήσεις να εκτελούνται με μεγάλες καθυστερήσεις.

Στη Μόσχα, λόγω της κακοκαιρίας 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους  με δύο εξ αυτών να έχουν πεθάνει το τελευταίο 24ωρο. Οι θερμοκρασίες στη ρωσική πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία πρόκειται για το χειρότερο κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων 30 ή 50 ετών, καθώς το θερμόμετρο στην πρωτεύουσα της Ρωσίας έφθασε τις τελευταίες ημέρες τους  -24 βαθμούς

Επίσης, στη Γερμανία οι αρχές επιτρέπουν στους άστεγους να διανυκτερεύουν σε σιδηροδρομικούς και λεωφορεία, για να προστατευθούν από  το κρύο.

Δύο Γερμανοί έχασαν τη ζωή τους λόγω του ψύχους, ενώ εκατοντάδες συμπατριώτες τους βρήκαν κατάλυμα σε τρένα όπου πέρασαν τη νύχτα τους, λόγω είτε των ακινητοποιημένων λόγω της κακοκαιρίας συρμών είτε  είτε της έλλειψης διαθέσιμων δωματίων σε ξενοδοχεία.

Την ίδια ώρα όγκοι νερού "πνίγουν" τη Σερβία και την Αλβανία, με πολλές περιοχές των δύο χωρών να βρίσκονται στο έλεος του υγρού στοιχείου. Οι περίπου 1.400 κάτοικοι της πόλης Λόζνιτσα στη Σεβρία έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τα οποία απειλούνται από την αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών Δρίνο και Λιμ. 

Το βορειοδυτικό τμήμα της Αλβανίας έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς πλημμύρισαν πάνω από 750 σπίτια και 1.500 κατοικίες καλύφθηκαν με μεγάλες ποσότητες νερού. Στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,  έχουν πλημμυρίσει και βρίσκονται κάτω από το νερό περίπου 26.000 στρέμματα γεωργικής γης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-12-2010 από directNEWS 


Τελευταίες Ειδήσεις