Logo

Άνοιξαν λογαριασμοί αξιωματικών της ΕΛΑΣ για το σκάνδαλο του C4I



 
 

c4i_4-12-2010Στο επίκεντρο των εξελίξεων των ερευνών για το σκάνδαλο των "μαύρων" ταμείων της Siemens, που διενεργούν παράλληλα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και η Τακτική Δικαιοσύνη, βρίσκεται η υπόθεση της προμήθειας του συστήματος ασφαλείας C4I,  που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ειδικοί εφέτες ανακριτές, οι οποίοι χειρίζονται τη δικογραφία της Siemens, ζήτησαν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 27 πρώην και νυν ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος. Και οι 27 ήταν  μέλη των συνολικά έξι επιτροπών που συστάθηκαν από το 2002 έως το 2009 για την παραλαβή και τον έλεγχο του συστήματος C4I.

Παράλληλα, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αναμένεται να εκδώσει πόρισμα, που πιθανότατα θα συνυπογράφεται για πρώτη φορά από τα δύο μεγάλα κόμματα, με το οποίο θα εντοπίζονται και ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα για σειρά υποθέσεων που αποτελούν κομμάτια της μεγάλης δικογραφίας της Siemens. Μια εξ αυτών θα είναι και η υπόθεση του συστήματος ασφαλείας C4I.

Ειδικότερα, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Νικόλαος Πιπιλίγκας,που διενεργεί τις ανακρίσεις για την υπόθεση της Siemens μαζί με τους ειδικούς εφέτες ανακριτές Μαρία Νικολακέα και Ιωάννη Φιοράκη, απέστειλε στις 20 Οκτωβρίου 2010 κατεπείγον έγγραφο προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με το οποίο ζητεί  να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 27 υψηλόβαθμων αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας. Από τους 27 οι 11 είναι αξιωματικοί που συνεχίζουν να υπηρετούν στην ΕΛΑΣ και μάλιστα, βρίσκονται σε υψηλά πόστα, καθώς είναι διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής και επικεφαλής  άλλων διευθύνσεων  της Ελληνικής Αστυνομίας ( Τεχνικών, Πληροφορικής κ.α.) 

Επίσης, στον κατάλογο των "27" περιλαμβάνονται :

*Επτά εν ενεργεία αξιωματικοί, τέσσερις  του Λιμενικού Σώματος και τρεις της Πυροσβεστικής, και 

 *Οκτώ απόστρατοι αξιωματικοί που είχαν υπηρετήσει σε θέσεις "κλειδιά" της Ελληνικής Αστυνομίας 

Οι εφέτες- ανακριτές ακολούθησαν την οδό της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τους 27 πρώην και νυν αξιωματικούς οι οποίοι διετέλεσαν μέλη των επιτροπών για τo εν λόγω σύστημα ασφαλείας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ίχνη διακίνησης "μαύρου" χρήματος. Κι αυτό διότι  στη δικογραφία υπάρχουν καταθέσεις πρώην στελεχών της Siemens που υποστηρίζουν ότι προκειμένου να προτιμηθεί η γερμανική εταιρεία για την εγκατάσταση του C4I, καθώς και για να διευθετηθού διάφορα άλλα ζητήματα, δόθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ. 

Στο μεταξύ, πόρισμα από το οποίο θα εγείρονται και  υπόνοιες διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τους αρμόδιους υπουργούς  στις υποθέσεις του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των εξοπλιστικών και του C4Ι,που μπορούν να διερευνηθούν περαιτέρω με πρόταση 30 βουλευτών, αναμένεται να εκδώσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Siemens. 

Στο πόρισμα θα καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες για  το σκάνδαλο της Siemens  σε τουλάχιστον 15 πρώην υπουργούς. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στην απόδοση πολιτικών ευθυνών στους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι δεν έπραξαν τα δέοντα για να αποφευχθεί η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου,η οποία κατά την Επιτροπή ανέρχεται στα 2 δις ευρώ.

Επιπλέον, στο πόρισμα θα εκτιμάται ότι "μαύρο" πολιτικό χρήμα εισέρρευσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και θα γίνονται συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρει τον τρόπο να ασκήσει πιέσεις στη Siemens προκειμένου να δώσει στοιχεία σχετικά με χρηματισμό συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. 

Ακόμη, με το πόρισμα θα προτείνεται να ζητηθεί αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για τις  υπερτιμολογημένες συμβάσεις και σε διαφορετική περίπτωση να ασκηθεί αγωγή και να επιβληθούν πρόστιμα. 

Αναλυτικότερα, στο πόρισμα, που αναμένεται να παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής στις 10 Δεκεμβρίου, θα περιλαμβάνονται τα πραγματικά περιστατικά που έχουν να κάνουν με διάφορες συμβάσεις όπως αυτές του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και των συμβάσεων στο χώρο της Υγείας και του Πολιτισμού.  

Ειδικά για το C4I, θα αναφέρεται η σύναψη εκ μέρους της  Siemens συμβάσεων ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ (τις επονομαζόμενες  Business Consultant Aggrreement) με τις εταιρίες Weaving και CHROMA για την παροχή δήθεν συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τέλος θα επισημαίνεται και ο ρόλος του πρώην στελέχους της SIEMENS  Διονύση Δενδρινού, ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους τις εταιρείας τις επίμαχες συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται, ότι το ΄πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής θα εντοπίζει σοβαρές ευθύνες και σε δικαστικούς λειτουργούς - πέραν του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού για τον οποίο έχει σχηματιστεί δικογραφία που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη- με το σκεπτικό ότι "σήμερα οι δικαστικές ενέργειες κινήθηκαν στην κατεύθυνση της απεμπλοκής της μητρικής εταιρείας".

Στο πόρισμα θα περιλαμβάνεται και ιδιαίτερο κεφάλαιο για το πρώην μεγαλοστέλεχος της SIEMENS. 

Φόλκερ Γιουνκ, που πρόσφατα διέφυγε από τη χώρα παρά  τον όρο της απαγόρευσης εξόδου, όπου θα αναφέρεται ότι γνώριζε τη στρατηγική της εταιρείας και ότι κατά τις εκτιμήσεις συνόδευε  τον Μιχάλη Χριστοφοράκο στις επισκέψεις του σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-12-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις