Logo

Καμπότζη: Δικάζονται οι ηγέτες των Ερυθρών Χμερ



 
 

hmer_27-6-2011Αρχίζει τη Δευτέρα στην Καμπότζη η δίκη τεσσάρων ηγετικών στελεχών των Ερυθρών Χμερ, που κατηγορούνται για τη δολοφονία περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Καμποτζιανών στο διάστημα 1975 - 79.

Οι κατηγορούμενοι, όλοι γηραιοί και ασθενείς σήμερα, ανήκαν στον στενό κύκλο του Πολ Ποτ, του γαλλοτραφή αρχιτέκτονα της μαοϊκής επανάστασης των Ερυθρών Χμερ και εμπνευστή του αγροτικού κομμουνισμού, που έληξε με την εισβολή του Βιετνάμ στη χώρα.

Πρόκειται για το Νο 2 στην ιεραρχία του καθεστώτος του Πολ Ποτ, Νουόν Τσέα, τον αρχηγό του κράτους Χιέου Σαμφάν, τον υπουργό Εξωτερικών του καθεστώτος Ιένγκ Σάρι και τη σύζυγό του, υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Ιένγκ Τιρίτ.

Κατηγορούνται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς τους αποδίδεται ο αφανισμός του ενός τετάρτου του πληθυσμού της Καμπότζης, με βασανισμούς, εκτελέσεις, λιμοκτονία και εξαντλητική εργασία.

Οι «4» δηλώνουν αθώοι, ενώ η δίκη – η οποία χαρακτηρίζεται η πιο περίπλοκη του είδους μετά τη Νυρεμβέργη - αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.

Πολλοί από τους 4000 πολιτικούς ενάγοντες ανησυχούν ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα ζήσουν αρκετά για να ακούσουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου, το οποίο συστήθηκε από τον ΟΗΕ το 2006.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις