Logo

Πόσο επικίνδυνα είναι τα καλοκαιρινά παπούτσια;



 
 

smmrsh_27-6-2011Από τα ασφαλή παπούτσια μέχρι τα «τερατουργήματα» των υποδημάτων, μία χειρουργός –ειδική για τα κάτω άκρα μας δίνει συμβουλές για να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να πονάμε.

crksndl_27-6-2011Σανδάλια με πέλμα από φελλό

Βαθμός επικινδυνότητας: 2

Μπορεί να τα αισθάνεστε τέλεια όταν στέκεστε όρθιοι ή κάθεστε για 4 με 5 ώρες», λέει η Χίλαρι Μπρένερ, χειρουργός – ποδίατρος στη Νέα Υόρκη. «Το περπάτημα, ωστόσο, με αυτά τα παπούτσια μπορεί να ασκήσει πίεση στα γόνατα, τους αστραγάλους και τους γοφούς. Παρόλο που στηρίζουν την καμάρα του ποδιού, δεν ενδείκνυνται για μεγάλα ταξίδια».

Ενδείκνυνται για: Χάζεμα των αστεριών στο νυχτερινό ουρανό, σιδέρωμα – γενικά, για οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει περπάτημα!

Αποφύγετε: Πεζοπορία

Η συμβουλή του γιατρού: «Φορέστε τα πρώτα μέσα στο σπίτι, έτσι ώστε να γνωρίζετε πώς θα είναι όταν φορέσετε έξω».

clg_27-6-2011Ξύλινα τσόκαρα

Βαθμός επικινδυνότητας: 2

Παρόλο που τα νιώθουμε υπέροχα όταν απλά στεκόμαστε όρθιοι, είναι αρκετά ασταθή για πολύωρο περπάτημα.

Ενδείκνυνται για: Χορό από τη θέση σας σε μια συναυλία, προετοιμασία ορεκτικών για ένα πάρτι. Κοινώς, ούτε τα ξύλινα τσόκαρα ενδείκνυνται ιδιαίτερα για περπάτημα.

Αποφύγετε: Επίσκεψη σε αξιοθέατα
 

Η συμβουλή του γιατρού: «Εάν πρόκειται να περπατήσετε αρκετά, καλύτερα να φορέσετε ένα κομψό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια».

wdg_27-6-2011Ψηλές εσπαντρίγιες

Βαθμός επικινδυνότητας: 3

Οι ψηλές εσπαντρίγιες προσθέτουν ύψος και, οι περισσότερες γυναίκες, τις αισθάνονται πιο σταθερές από ό, τι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ή τις πλατφόρμες. Φροντίστε, ωστόσο, το πίσω μέρος του παπουτσιού να μην είναι πολύ υψηλότερο από το μπροστινό.

Ενδείκνυνται για:
Το γραφείο, την ορθοστασία κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας

Αποφύγετε: Να τρέξετε με αυτά – για οποιονδήποτε λόγο!

Η συμβουλή του γιατρού: «Οι σόλες από φελλό προσφέρουν καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών, ενώ οι σόλες από ξύλο είναι πιο άκαμπτες, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στα πόδια. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και επιπλέον πίεση στα γόνατα και τους γοφούς».

spdrll_27-6-2011Φλατ εσπαντρίγιες

Βαθμός επικινδυνότητας: 3

Οι ψηλές εσπαντρίγιες που έχουν και λίγο τακούνι, είναι καλύτερες από τις εντελώς επίπεδες, καθώς προσφέρουν λίγο περισσότερη στήριξη στο πόδι. Είναι τέλειες για ελαφρές δραστηριότητες, όπως το να περπατάτε κοντινές αποστάσεις ή να στέκεστε όρθιες με μέτρο – αλλά μέχρι εκεί.

Ενδείκνυνται για: Πικνίκ στο πάρκο, οικογενειακές συγκεντρώσεις

Αποφύγετε: Τα χοροπηδητά – ιδιαίτερα στη βροχή!

Η συμβουλή του γιατρού: «Οι εσπαντρίγιες από ύφασμα είναι πιο άνετες για όσους έχουν κάλους και εξογκώματα, τα οποία ερεθίζονται από τα δερμάτινα λουράκια».

fltsndl_27-6-2011Καθημερινά, επίπεδα σανδάλια

Βαθμός επικινδυνότητας: 3

Αποφύγετε τα σανδάλια που δεν στηρίζουν την καμάρα του ποδιού, που έχουν στενά λουράκια – με αποτέλεσμα να τρίβουν το δέρμα και να προκαλούν φουσκάλες – καθώς κι εκείνα που έχουν πολύ λεπτές σόλες μιας και δεν προσφέρουν καμία απορρόφηση των κραδασμών (όταν περπατάμε, ασκούμε 2 έως 3 φορές το συνολικό σωματικό μας βάρος στα πόδια μας!).

Ενδείκνυνται για: Αντιμετώπιση μεμονωμένων ιδιορρυθμιών. Για παράδειγμα, τα σανδάλια που έχουν λουράκι στον αστράγαλο, είναι πιο σταθερά, αλλά αυτά τα σανδάλια συχνά δεν παρέχουν στήριξη στην καμάρα και τη φτέρνα. Αν θέλετε να αποφύγετε τις φουσκάλες, οι οποίες προκαλούνται από το τρίψιμο του δέρματος με το λουράκι, στον αστράγαλο ή στο πάνω μέρος του ποδιού, φροντίστε να κρατάτε αυτές τις περιοχές καλά ενυδατωμένες.
 

Αποφύγετε: Το τρέξιμο

Η συμβουλή του γιατρού: «Τα σανδάλια Worishofer έχουν σχεδιαστεί από ποδίατρο και η σόλα από φελλό προσφέρει καλή απορρόφηση των κραδασμών».

pltfrm_27-6-2011Πλατφόρμες

Βαθμός επικινδυνότητας: 4

Οι πλατφόρμες είναι ασταθείς και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή ροή του βηματισμού. Όσο πιο ψηλό είναι το τακούνι στις πλατφόρμες, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση.
 

Ενδείκνυνται για: Προσθήκη ύψους

Αποφύγετε: Να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες ή να κυνηγάτε από πίσω μικρά παιδιά

Η συμβουλή του γιατρού:
«Αν θέλετε να φορέσετε πλατφόρμες σε έναν γάμο ή κάποια άλλη επίσημη περίσταση, φροντίστε να αγοράσετε πρώτα μια μαλακή επένδυση σόλας ή ένα ειδικό «μαξιλαράκι» για την καμάρα του ποδιού από το φαρμακείο».

snkr_27-6-2011Καθημερινά αθλητικά (sneakers)

Βαθμός επικινδυνότητας: 4!

«Έχω πολλούς ασθενείς που έρχονται σε μένα με πελματιαία απονευρωσίτιδα και φοβερούς πόνους στη φτέρνα, τα οποία τους δημιουργήθηκαν επειδή φορούσαν συνεχώς πολύ επίπεδα, πάνινα παπούτσια που δεν προσφέρουν καμία στήριξη», λέει η Δρ. Μπρένερ.
 

Ενδείκνυνται για: Βόλτες με το ποδήλατο
 

Αποφύγετε: Μπορεί να φαίνονται «αθλητικά», αλλά, στην πραγματικότητα, δεν προορίζονται για περπάτημα ή ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η συμβουλή του γιατρού: «Έχω συνεργαστεί με πολλές γυναίκες επαγγελματίες, οι οποίες πιστεύουν ότι τα σνίκερς είναι “ασφαλή” παπούτσια, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα».

stltt_27-6-2011Στιλέτο

Βαθμός επικινδυνότητας: 5

Γνωρίζαμε ότι δεν είναι και τα πιο ορθοπεδικά παπούτσια που υπάρχουν, αλλά η Δρ. Μπρένερ λέει ότι τα παπούτσια με τακούνια στιλέτο είναι ακόμη χειρότερα από ό, τι νομίζαμε: «Η έντονη πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως σησαμοειδίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των μικροσκοπικών οστών κάτω από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, και μεταταρσαλγία, η οποία προκαλείται από την πίεση κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών.

Τα σφιχτά παπούτσια που πιέζουν τα δάχτυλα μαζί, μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία κάλων ή νευρωμάτων. Επίσης, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις πλευρικών διαστρεμμάτων αστραγάλου που προκαλούνται από τις γόβες στιλέτο», εξηγεί η Δρ. Μπρένερ.

«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές όταν φοράτε τακούνια ψηλότερα από 5 πόντους, ειδικά για περισσότερο από 2 ώρες. Σκεφτείτε ότι η επιλογή παπουτσιών είναι σαν να κάνετε δίαιτα: Μπορείτε να φορέσετε τα πάντα αρκεί να είναι με μέτρο», προσθέτει.

Ενδείκνυνται για: Ενίσχυση του ύψους, της αυτοπεποίθησης, του σεξ απίλ και του στυλ - απλά να θυμάστε ότι 8 εβδομάδες με πατερίτσες μπορεί να ανατρέψουν όλα!

Αποφύγετε: Το περπάτημα (ζητήστε καλύτερα από κάποιον άλλο να σας μεταφέρει!), τον χορό

Η συμβουλή του γιατρού: «Πάρτε τα σωστά μέτρα των ποδιών σας. Βάλτε κάποιον να μετρήσει το μήκος και το πλάτος τους στο τέλος της ημέρας, όταν τα πόδια είναι πιο πρησμένα. Βασική προϋπόθεση είναι να το κάνετε ενώ στέκεστε όρθιοι επειδή τα παπούτσια ταιριάζουν με διαφορετικό τρόπο στα πόδια μας όταν καθόμαστε».

flfp_27-6-2011Σαγιονάρες

Βαθμός επικινδυνότητας: 5

Αν μπορείτε να τις στρίψετε ή να τις διπλώσετε και να τις βάλετε στην τσέπη σας, τότε δεν είναι καλές, καθώς αυτό σημαίνει ότι δεν παρέχουν στήριξη στην καμάρα του ποδιού, αλλά ούτε και πλευρική στήριξη. Σε αυτή την περίπτωση, είτε περπατάτε με σαγιονάρες ή ξυπόλητοι, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Ενδείκνυνται για: Χαλάρωση στην παραλία ή την πισίνα

Αποφύγετε: Να διανύσετε αποστάσεις μεγαλύτερες από το χώρο στάθμευσης στην παραλία

Η συμβουλή του γιατρού: «Οι σαγιονάρες FitFlops δίνουν παρέχουν μεγάλη στήριξη στην καμάρα του ποδιού και τη φτέρνα. Το πίσω μέρος του ποδιού ελέγχει την κίνηση του μπροστινού μέρους. Επομένως, εάν σταθεροποιηθεί η φτέρνα, σταθεροποιούνται, επίσης, η καμάρα και το μπροστινό τμήμα του πέλματος», εξηγεί η Δρ. Μπρένερ.

«Αυτές οι σαγιονάρες έχουν, επίσης, παχύτερο πέλμα, και η ελαφριά ανύψωση του ποδιού πάνω από το έδαφος βοηθά στην αποφυγή γυαλιών και πετρών. Τα FitFlops, ωστόσο, είναι καλύτερα για όσους βρίσκονται ήδη σε ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και δεν τα συνιστώ τους σε όσους έχουν ασταθή βηματισμό».

bllflt_27-6-2011Φλατ μπαλαρίνες

Βαθμός επικινδυνότητας: 5 +

Οι τελείως επίπεδες (φλατ) μπαλαρίνες μπορούν να κάνουν τόσο κακό – αν όχι περισσότερο – όσο ένα ζευγάρι παπούτσια με ψηλά τακούνια. Η συχνή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει πόνο στις καμάρες και τις φτέρνες, καθώς και κάλους.

Δεν παρέχουν καμία απολύτως υποστήριξη, αλλά συνηθίζουμε να τις φοράμε σαν να ήταν αθλητικά παπούτσια. Αυτό είναι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, τις κάνει επικίνδυνες.

Ενδείκνυνται για: Δείπνο στο ύπαιθρο, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης
 

Αποφύγετε: Τις περιηγήσεις στα μουσεία, να παίξετε κουτσό

Η συμβουλή του γιατρού: «Μετακινηθείτε με αθλητικά παπούτσια και, στη συνέχεια, όταν φτάσετε στον προορισμό σας, αλλάξτε σε μπαλαρίνες».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις