Logo

Ψευδή στοιχεία για την εγκληματικότητα στην Κρήτη, έδινε η ΕΛΑΣ !



 
 

alodapoi_09-12-2010Πλασματικά στοιχεία έδινε για χρόνια στο Αρχηγείο της Αστυνομίας η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου ενδεχομένως και οι άλλες Διευθύνσεις της Κρήτης αναφορικά με την εγκληματικότητα στο νησί, παρουσιάζοντας μία εικόνα που απέχει πολύ από την πραγματικότητα…

Έτσι τα στατιστικά στοιχεία που έπαιρνε η Αθήνα από το Ηράκλειο τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζαν τη μισή αλήθεια για το τι συνέβαινε κυρίως στα ζητήματα της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας αφού αδικήματα της καθημερινότητας (μικροκλοπές, αρπαγές τσαντών, απόπειρες διαρρήξεων και διαρρήξεις) δεν καταγράφονταν σε ένα μεγάλο βαθμό και φυσικά δεν έβγαιναν έξω από τις πόρτες των υπηρεσιών και των αστυνομικών τμημάτων.

Η πραγματική εικόνα για το τι ισχύει στο Ηράκλειο και στην ύπαιθρο του νομού δεν μπορεί πλέον να «κουκουλωθεί», όπως παραδέχονται αρκετοί αστυνομικοί εξαιτίας του νέου συστήματος καταγραφής αδικημάτων, του λεγόμενου police on line, που δείχνει «έκρηξη» της εγκληματικότητας από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή και στην πόλη μας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 οπότε και τα πάντα καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΛΑΣ φαίνεται ξεκάθαρα σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας το τι πραγματικά ισχύει σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς.

Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική τονίζουν αστυνομικοί, οι οποίοι αναφέρουν ότι η εγκληματικότητα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει και την πόρτα των κατοίκων της Κρήτης.

«Τέρμα τα ψέματα και τα πλασματικά στοιχεία που δίναμε προς τα έξω για να παρουσιάσουμε μία κατάσταση διαφορετική από αυτή που ισχύει. Πλέον δεν μπορούμε να κρυφτούμε ούτε να κρύψουμε τίποτα, καθώς το κάθε αστυνομικό τμήμα και υπηρεσία είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν στο police on line τα πάντα» ανέφεραν αρκετοί αστυνομικοί στην «Π» όταν ρωτήθηκαν για το θέμα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 η εγκληματικότητα έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Κι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι πριν το police on line πολλά συμβάντα δεν καταγράφονταν ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και έγκυρα στατιστικά στοιχεία, ενώ τώρα καταγράφεται ακόμη και η κλοπή ενός πακέτου τσιγάρων από ένα περίπτερο.

eglimatikotita_alodapon_09-12-2010Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Αστυνομίας «δεν έχει γίνει ακόμη σύγκριση των δύο χρονικών περιόδων, καθώς δεν έχει γίνει επεξεργασία των τελευταίων στοιχείων, όμως από ότι φαίνεται τα περιστατικά του πρώτου εξαμήνου του 2010 είναι σαφώς πολύ περισσότερα από εκείνα του 2009».

Για ποιο όμως λόγο η τοπική αστυνομία παρουσίαζε ψεύτικα στοιχεία στο Αρχηγείο;

«Αυτό ήταν ένα διαχρονικό φαινόμενο που είχε να κάνει ενδεχομένως με τη φιλοδοξία του κάθε διοικητή τμήματος ή υπηρεσίας και του κάθε αστυνομικού διευθυντή. Πολλοί σκέφτονταν ότι δεν μπορεί ο προκάτοχός μου να έχει πέντε κλοπές κι εγώ έξι. Πολλοί επικεφαλής εάν μπορούσαν να μην εμφανίσουν κάποιο γεγονός, εάν δεν είχε γίνει μήνυση παρά μόνο καταγραφή στο βιβλίο συμβάντων, το έκαναν. Πλέον και τα περιστατικά που απλώς καταγγέλλονται και γράφονται στα βιβλία συμβάντων είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναφέρουμε» σχολίασε αστυνομικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εικόνα που παρουσίαζε ο κάθε επικεφαλής σχετιζόταν κατά ένα μεγάλο βαθμό και με την επαγγελματική του ανέλιξη»

Οι αστυνομικοί πάντως που εκφράζουν μια κάπως διαφορετική άποψη τονίζουν ότι μπορεί να μην γινόταν σήμα για όλα τα περιστατικά γιατί ο αρμόδιος αξιωματικός έκρινε ότι είναι επουσιώδη, ωστόσο γίνονταν κανονικά οι διαδικασίες που έπρεπε σε κάθε περίπτωση.

«Είναι αλήθεια ότι σε πολλά περιστατικά που κρίναμε ότι δεν είχαν μεγάλη σημασία αποφασίζαμε να μην τα αναφέρουμε στο Αρχηγείο» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι το police on line εκτός από το επίσημο «βαθύ λαρύγγι» προς την ηγεσία του Σώματος μπορεί να αποτελέσει κι έναν πολύτιμο συνεργάτη. «Φανερώνει τις ελλείψεις που έχουμε σε έμψυχο δυναμικό. Δείχνει ότι έχουμε πρόβλημα με την εγκληματικότητα και πως θα πρέπει να ενισχυθούμε. Ακόμη δείχνει ότι οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με κακοποιούς, κάτι που θα πρέπει να δουν οι κυβερνώντες»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-12-2010 από directNEWS πηγή: Πατρίς


Τελευταίες Ειδήσεις