Logo

Η διαφθορά... οργιάζει !



 
 

diethnisdiafania_09-12-2010Πολιτικά κόμματα, κοινοβουλευτικοί θεσμοί και ΜΜΕ είναι οι περισσότερο διεφθαρμένοι θεσμοί στη χώρα, σύμφωνα με το διεθνές βαρόμετρο που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της διαφθοράς.

Τα τελευταία τρία χρόνια μάλιστα η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η διαφθορά αυξήθηκε ενώ δεν πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να την καταπολεμήσουν αποτελεσματικά.

Όπως, συγκεκριμένα, αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η οργάνωση  Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς για το 2010 βασίζεται σε δείγμα 91.000 ανθρώπων σε 86 χώρες και περιοχές. Εστιάζει στη μικρο-δωροδοκία, στην αντίληψη για τους δημόσιους θεσμούς και στις απόψεις για αυτούς που ο κόσμος εμπιστεύεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η έρευνα δείχνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες, ένας στους τέσσερις προέβησαν σε δωροδοκία για έναν από τους εννέα θεσμούς και υπηρεσίες, από τον τομέα της υγείας μέχρι την εκπαίδευση και τις εφορίες. Η αστυνομία εντοπίζεται ως ο πιο συχνός παραλήπτης της δωροδοκίας, με ποσοστό 29% όσων μαρτύρησαν ότι δωροδόκησαν αστυνομικούς.

Στην υποσαχάρια Αφρική, πάνω από ένας στους δύο καταγγέλλουν ότι υπήρξαν θύματα δωροδοκίας τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Συγκριτικά σε άλλες περιοχές τα ποσοστά ανέρχονται σε 36% για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, 32% για τα νεοσύστατα κράτη, 23% για τη Λατινική Αμερική, 19% για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, 11% για την Ασία και μόλις 5% για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βόρεια Αμερική.

Πάνω από 20 χώρες αναφέρουν σημαντική άνοδο της μικρο-δωροδοκίας συγκριτικά με το 2006. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών δωροδοκίας για το 2010 εντοπίζεται στο Αφγανιστάν, στη Καμπότζη, στο Καμερούν, στην Ινδία, στο Ιράκ, στη Λιβερία, στη Νιγηρία, στην Παλαιστίνη, στη Σενεγάλη, στη Σιέρρα Λεόνε και στην Ουγκάντα, όπου πάνω από το 50% των ατόμων που ρωτήθηκαν δωροδόκησαν.

Σχεδόν το ήμισυ των ερωτωμένων απάντησε ότι δωροδόκησε για να αποφύγει προβλήματα με τις αρχές, ενώ 25% για να επιταχύνει διαδικασίες.

Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι δωροδοκίες προς την αστυνομία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί συγκριτικά με το 2006, ενώ περισσότεροι άνθρωποι καταγγέλλουν δωροδοκίες σε δικαστικούς ή σε υπηρεσίες μητρώου και αδειοδότησης, συγκριτικά με πριν από πέντε χρόνια.

Δωροδοκία & φτώχεια
Η δημογραφική παρουσίαση της δωροδοκίας εξακολουθεί να είναι εις βάρος των φτωχών και της νέας γενιάς. Όπως και στις παλαιότερες έρευνες, οι χαμηλόμισθοι αναφέρουν ότι δωροδοκούν περισσότερο από ότι οι υψηλόμισθοι. Οι φτωχότεροι είναι δύο φορές πιο ευάλωτοι να πληρώσουν δωροδοκία για τις κύριες υπηρεσίες, όπως είναι οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, υγείας και εκπαίδευσης, από ότι οι πλούσιοι.

«Η διαφθορά είναι ένας άδικος φόρος. Αυτή η αδικία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι περιθωριοποιημένοι και φτωχοί παραμένουν οι πιο ευάλωτοι στους εκβιασμούς. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα ώστε να αναγνωρίσουν τους κινδύνους της διαφθοράς στις κύριες υπηρεσίες και να προστατεύσουν τους πολίτες, προσθέτει η Labelle.

Το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 30 ετών, επισημαίνουν ότι δωροδόκησαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ για την ηλικία άνω των 51, αναφέρουν ότι δωροδόκησαν ένας στους πέντε.

Έλλειψη εμπιστοσύνης για τους δημόσιους λειτουργούς
Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις ή τους πολιτικούς. Οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα ή άκρως διεφθαρμένα. Οι δημόσιες υπηρεσίες και το κοινοβούλιο θεωρούνται ως οι επόμενοι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί.

Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι απάντησαν ότι το έργο των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αναποτελεσματικό. Η διαπίστωση αυτή ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου. Εντούτοις, συγκριτικά με το 2007, οι εντυπώσεις του κόσμου έχουν λίγο χειροτερέψει στην Ασία, στη Λατινική Αμερική, στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ μικρή βελτίωση στον τομέα αυτό παρουσιάζεται στα νεοσύστατα κράτη και στη Βόρεια Αμερική.

Ενώ μεγάλη πλειοψηφία των ερωτωμένων- επτά στους δέκα- απαντούν ότι θα προέβαιναν σε καταγγελία αν ήταν μάρτυρες περιστατικού διαφθοράς, στην περίπτωση που ήταν θύματα, το ποσοστό πέφτει στο 50%.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς (πολιτικά κόμματα, κοινοβούλιο, ΜΜΕ, επιχειρήσεις) διευρύνθηκε από την τελευταία μέτρηση. Ακόμα και θεσμοί που θεωρούνται σχετικά διαφανείς και αδιάφθοροι (ΜΚΟ, εκκλησία) σημείωσαν χειρότερη επίδοση.

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία είναι εμφανής, παρόλο που τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν απέχουν πολύ από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το κυριότερο μήνυμα από το Βαρόμετρο του 2010 είναι ότι η διαφθορά είναι ύπουλη. Προσβάλλει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να δράσουν. Είναι κρίσιμο να υπάρχει καλύτερη προστασία πληροφοριοδοτών και μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση. Η δημόσια δέσμευση για τον αγώνα καταπολέμησης της διαφθοράς θα αναγκάσει την ηγεσία να δράσει και θα ωθήσει τους ανθρώπους να μιλήσουν και να απαιτήσουν ένα πιο καθαρό και διάφανο κόσμο».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-12-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις