Logo

ΣτΕ: Το ΑΦΜ δεν αντίκειται στη θρησκευτική ελευθερία



 
 

dikaiosynhΟ Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) αποσκοπεί στην αποδοτική λειτουργία του νέου συστήματος μηχανογράφησης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλιστα, με αυτό το σκεπτικό το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή αντιρρησία συνείδησης, ο οποίος, επικαλούμενος λόγους θρησκευτικής ελευθερίας, ζητούσε να εξαιρεθεί από το σύστημα TAXIS,  καθώς και να μην φορολογείται μέσω του ΑΦΜ.

Ο προσφεύγων, συγκεκριμένα, υποστήριζε ότι με τη χρήση του ΑΦΜ οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και όχι ως πρόσωπα, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε στην προσφυγή, «δεν συνάδει με τις διδασκαλίες της Χριστιανικής Ορθόδοξης πίστης, με αποτέλεσμα η υποχρεωτική απόδοση και αναγραφή του ΑΦΜ να τον αναγκάζει σε επιορκία και σε κατάσταση αμαρτίας ενώπιον του θεού, καθόσον αποδοχή του ΑΦΜ θα συνιστά την από μέρους του αποδοχή της κατάργησης του βαπτίσματος που έχει λάβει».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, από την πλευρά τους, αποφάνθηκαν ότι η διάταξη του Ν. 2515/1997, με την οποία καθιερώθηκε ο ΑΦΜ δεν αντίκειται στο άρθρο 13 του Συντάγματος και το άρθρο 9 της  ΕΣΔΑ .

Αντίθετα, επισημαίνουν στην απόφασή τους, ότι ο ΑΦΜ «αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ενός δημοσίου σκοπού (την αποδοτική λειτουργία του νέου συστήματος μηχανοργάνωσης και στην συνακόλουθη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής) και εισάγει υποχρέωση γενικού απρόσωπου χαρακτήρα, μη συναρτωμένη προς θρησκευτικές πεποιθήσεις, που δεν επιδέχεται ουδεμία εξαίρεση, αφού μάλιστα με την υποχρέωση αυτή δεν επιχειρείται διείσδυση της κρατικής εξουσίας στο ενδιάθετο φρόνημα των πολιτών».

Συνεπώς, καταλήγουν, δεν παρέχεται η δυνατότητα στον πιστό ορισμένου θρησκεύματος να επικαλείται τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και να αρνείται «την εκπλήρωση των προς το κράτος υποχρεώσεών του» (π.χ. φορολογικών) ή «την συμμόρφωσή του προς τους νόμους γενικής εφαρμογής, ειδικά δε με εκείνους που δεν αφορούν θέματα σχετικά με την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις