Logo

Κύπρος: Έκρηξη με νεκρούς στη ναυτική βάση



 
 

ekrhksh5_11-7-2011Δώδεκα είναι, τελικά, οι νεκροί και 62 οι τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο "χαροπαλεύουν", από τη μεγάλη έκρηξη, που σημειώθηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα, σε ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

 (Δείτε τα βίντεο και φώτο)

Κι ενώ οι συγγενείς των θυμάτων φθάνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μεταφέρονται οι σοροί των νεκρών της τραγωδίας, οι πρώτες φωνές για διώξεις των υπευθύνων, ακούγονται ήδη στη Μεγαλόνησο.

"Οι παραιτήσεις δεν αρκούν. Να καθίσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στο Μαρί!"

Τα λόγια ανήκουν στο γιό του αδικοχαμένου διοικητή του στρατοπέδου Ατρέα Ιωαννίδη, Νικόλα Ιωαννίδη.

ekrhksh10_11-7-2011Ο τελευταίος, μιλώντας στον σταθμό 107,6, ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τα 98 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία ήταν τοποθετημένα στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης, ως «ωρολογιακή βόμβα».

Όπως αναφέρει το politis-news o Νικόλας Ιωαννίδης ανέφερε σ’ αυτή τη συνέντευξή του:

*ο πατέρας μου είχε επισημάνει εδώ και καιρό τους κινδύνους που εγκυμονούσε η εγκατάσταση του φορτίου στη Βάση.

ekrhksh11_11-7-2011*Είχε μάλιστα αποστείλει επιστολές τόσο προς την ηγεσία του ΓΕΕΦ όσο και προς του Υπουργείο Άμυνας, με τις οποίες ζητούσε την μεταφορά των εκρηκτικών από το στρατόπεδο ή την βελτίωση των συνθηκών φύλαξης τους.

Ο Νικόλας Ιωαννίδης, επιπλέον ζήτησε να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση με έμφαση στην αναζήτηση των εγγράφων του ΓΕΕΦ.

Πρόσθεσε τέλος, ότι οι παραιτήσεις τόσο του Υπουργού Άμυνας όσο και του Αρχηγού του ΓΕΕΦ δεν είναι αρκετές και ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων για την τραγωδία που εκτυλίχτηκε στο Μαρί.

Το τραγικό γεγονός έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες παραιτήσεις, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι διερευνάται ακόμα και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

ekrhksh9_11-7-2011Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πυροσβέστες, στελέχη της εθνοφρουράς, ναύτες, αλλά και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη βάση δεν υπάρχουν Ελλαδίτες στρατιώτες.

Ειδικότερα, έχουν ήδη παραιτηθεί ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, καθώς και ο αρχηγός της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς.

Οι Κώστας Παπακώστας και Πέτρος Τσαλικίδης, υπουργός Άμυνας και αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντίστοιχα, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους στονΠρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Όπως έγινε γνωστό, οι παραιτήσεις τους έγιναν δεκτές, αλλά θα παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι να βρεθούν οι αντικαταστάτες τους.

ekrhksha_11-7-2011Λέγεται, μάλιστα, ότι, ο κ. Παπακώστας είπε στον Πρόεδρο ότι παραιτείται γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε:"δεν έχω μούτρα να αντικρύσω τους συγγενείς των θυμάτων."

Στο μεταξύ, δραματικές είναι οι σκηνές που εξελίσσονται στο νοσοκομείο της Λεμεσού.

Συγγενείς ατόμων που υπηρετούν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» είναι συγκεντρωμένοι εκεί και αναμένουν με αγωνία πληροφορίες για τους ανθρώπους τους.

Οι ιστορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για τους ανθρώπους που ζητούν να μάθουν για την "τύχη" των συγγενών τους είναι συγκλονιστικές.

ekrhksha2_11-7-2011Μια μητέρα, που και τα δυό της δίδυμα αγόρια υπηρετούσαν στη συγκεκριμένη βάση, αναζητούσε τα παιδιά της και τελικά την κάλεσαν να αναγνωρίσει τα πτώματα των παιδιών της.

Μια νιόπαντρη γυναίκα αναζητούσε το σύζυγό της από το πρωί και κανείς από τους συναδέλφους του δεν τολμούσε να της πει ότι ο άντρας της περιλαμβάνεται στους νεκρούς. Τελικά, εκλήθη κι αυτή από τις αρχές να αναγνωρίσει τον σύζυγό της σε ένα από τα πτώματα.

Σημειώνεται ότι οι εκκλήσεις για προσφορά αίματος είναι συνεχείς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ανέβει, καθώς η καταστροφή στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", είναι σχεδόν καθολική.

ekrhksh7_11-7-2011Επιπλέον, έχει καταστραφεί ολοσχερώς ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Βασιλικού, που βρίσκεται κοντά στη ναυτική βάση.

Η παραγωγή του ρεύματος είναι μειωμένη κατά 40%, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση, καθώς έχει σταματήσει η αφαλάτωση του νερού.

Όπως υποστηρίζουν μάρτυρες, στο σημείο της έκρηξης έχει ανοίξει τάφρος περίπου 100 μέτρων μέσα στη γη (!), μέσα στην οποία τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν να βρουν νεκρούς!

Ο κόκκινος συναγερμός στην περιοχή, αυτή την ώρα - λίγο μετά τις 10:00 το πρωί- δεν έχει λήξει, καθώς υπάρχουν αρκετές εστίες φωτιάς δίπλα από τη ναυτική βάση.

Οι πρώτες μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού, που ανυψώθηκε πάνω από τη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", ως επακόλουθο ενός εκκωφαντικού θορύβου, που ακούστηκε γύρω στις 6 το πρωί.

Όπως λέγεται η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε μέχρι τη Λάρνακα, η οποία βρίσκεται, περίπου, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη ναυτική βάση.

Οι ανταποκρίσεις κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Κύπρο, μετά την εισβολή των Τούρκων στο νησί!

Τα γεγονότα

ekrhksh1_11-7-2011Όπως έγινε γνωστό, όλα ξεκίνησαν από εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν τρία χρόνια από πλοίο που είχε προορισμό τη Συρία.

Εκεί σημειώθηκε η έκρηξη που έφερε την καταστροφή, λένε οι πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, στις 04:00 το πρωί της Δευτέρας φαίνεται να ξέσπασε πυρκαγιά. Στο σημείο έσπευσε πυροσβεστική δύναμη για να κατασβήσει τη φωτιά.

Την ώρα του έργου της πυρόσβεσης σημειώθηκε η έκρηξη, το ωστικό κύμα από την οποία προκάλεσε ζημιές σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων μακριά από τη ναυτική βάση.

Τα χωριά Μαρί, Ζύγι, Βασιλικό έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Κύπριοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι την Τετάρτη είχαν δοθεί οδηγίες να ψύχονται τα επίμαχα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία θα έπρεπε να απομακρυνθούν και να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού.

Λόγω των εκρήξεων και της φωτιάς, στη ναυτική βάση έχουν προκληθεί φθορές στο δίκτυο του ρεύματος, με αποτέλεσμα η μισή Κύπρος να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Ζημιές στο Μαρί - πανικός στον αυτοκινητόδρομο

ekrhksh8_11-7-2011Στο επίκεντρο του μεγάλου μακελειού βρέθηκε το Κυπριακό χωριό Μαρί.

Όλα τα σπίτια εκεί έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ οι στέγες έχουν καταρρεύσει.

Μόλις ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης ο κόσμος πανικόβλητος προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβη.

Την ίδια ώρα, εκτοξεύονταν, λόγω της έκρηξης, στον αυτοκινητόδρομο, μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία έμοιαζαν να έρχονται από το πουθενά.

Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν τροχαία ατυχήματα. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι από το ισχυρό ωστικό κύμα της έκρηξης άνοιξαν ακόμα και οι αερόσακοι των αυτοκινήτων, που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν και άλλες ζωές. 

ekrhksha4_11-7-2011Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός επισήμανε πριν από λίγο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες και οι περιστάσεις, κάτω από τις οποίες έχει σημειωθεί η έκρηξη.

Οι πρώτες εικόνες από τον τοπο της έκρηξης-στη βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί- θυμίζουν τοπίο πολέμου. Έχουν καταρρεύσει κτίρια και εκκλησία στο Μαρί, ενώ τα ασθενοφόρα πάνε κι έρχονται μεταφέροντας τραυματίες.

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου έκανε έκκληση προς τους πολίτες, να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, ώστε να βοηθήσουν.

 

 

 

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-7-2011 από directNEWS.gr

Σχετικά θέματα:

Κύπρος: Τα ονόματα των 12 νεκρών από την έκρηξη


Τελευταίες Ειδήσεις