Logo

Χάπια της αρχαιότητας βρέθηκαν σε ρωμαϊκό ναυάγιο



 
 

shpplls_11-7-2011Ένα κουτί πρώτων βοηθειών που ανακαλύφθηκε σε ένα ναυάγιο της ρωμαϊκής εποχής, έρχεται να ρίξει νέο φως στα είδη των φαρμάκων που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στους αρχαίους χρόνους.

Χάπια φτιαγμένα από λαχανικά, βότανα και φυτά βρέθηκαν σε 136 ξύλινα φιαλίδια επενδυμένα με κασσίτερο, σε ένα εμπορικό πλοίο το οποίο υπολογίζεται ότι ναυάγησε γύρω από 130πΧ στις ακτές της Τοσκάνης.

Το πλοίο ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του ‘70 και το μπαούλο που περιείχε τα αρχαία φάρμακα βρέθηκε το 1989. Ωστόσο, μόνο τώρα με την έλευση της νέας τεχνολογίας αλληλουχίας του DNA, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αναλύσουν το περιεχόμενο των χαπιών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα δισκία, τα οποία, εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν τόσο καλά σφραγισμένα, κατάφεραν να επιζήσουν περισσότερο από 2.000 χρόνια κάτω από το νερό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία των ναυτικών που υπέφεραν από γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως η δυσεντερία και η χολέρα.

Μερικά μόνο από τα συστατικά που περιέχουν, τα οποία αναφέρονται και στα κλασικά ιατρικά κείμενα, είναι το σέλινο, η μηδική (τριφύλλι) και τα κάστανα.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό εύρημα. Τα δισκία ήταν πολύ καλά σφραγισμένα», είπε ο Δρ. Alain Touwaide, από το Ινστιτούτο Smithsonian της Ουάσινγκτον, στη Sunday Telegraph, προσθέτοντας: «Τα φυτά και τα λαχανικά είχαν πιθανώς συνθλιβεί με ένα γουδί και γουδοχέρι – μπορούσαμε ακόμα να δούμε τις ίνες τους».

Περιείχαν, επίσης, πηλό, ο οποίος χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στη σύγχρονη ιατρική για τη θεραπεία γαστρεντερικών προβλημάτων.

Πρόκειται για τα αρχαιότερα γνωστά αρχαιολογικά ευρήματα αρχαίων φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ το μπαούλο στο οποίο περιέχονταν τα φιαλίδια, βρέθηκαν, επίσης, σπάτουλες, βεντούζες, καθώς κι ένα γουδί με γουδοχέρι.

Ο Δρ. Touwaide είπε ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποδεικνύει περίτρανα ότι η αρχαία ελληνική ιατρική γνώση είχε τεθεί σε εφαρμογή και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις