Logo

Σκάνδαλο: Αθώοι όλοι για το ''Βατοπέδι'' της Κρήτης



 
 

kavo_sideroΠρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα αποτελεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων, με την οποία κρίθηκαν αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για το μεγάλο “σκάνδαλο της Μονής Τοπλού”.

Στο εδώλιο για απάτη κατά συρροή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθόταν ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού.

Μαζί του κατηγορούνταν για άμεση συνέργεια στην απάτη επτά ακόμα άτομα (δασολόγοι, τοπογράφοι, και δημόσιοι υπάλληλοι) που είχαν διοριστεί ως πραγματογνώμονες ή τεχνικοί σύμβουλοι.

Επίσης, κατά περίπτωση, αντιμετώπιζαν κατηγορίες για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα - το οποίο εκδόθηκε μετά από μήνυση που είχε υποβάλει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος - η Μονή Τοπλού εισέπραξε με απατηλά μέσα 375.000 ευρώ, ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο, για απαλλοτριωθείσα έκταση 1.600 στρεμμάτων, η οποία όμως δεν της ανήκε, αφού ήταν δασική έκταση.

moni_toplouΕπίσης, οι κατηγορούμενοι είχαν αναφέρει ψευδή στοιχεία σε αγωγή τους, υποστηρίζοντας ότι ανήκαν στη Μονή, λόγω χρησικτησίας, 30.000 στρέμματα στην περιοχή “Κάβο Σίδερο”, τα οποία δήθεν προέρχονταν από άτυπες δωρεές και παραχωρήσεις πιστών, ενώ στην πραγματικότητα το 90% της έκτασης αυτής είχε δασικό χαρακτήρα και ανήκε στο Δημόσιο.

Σημειώνεται, ότι στην παραπάνω έκταση η Μονή σκόπευε να κάνει “μπίζνες” μετατρέποντάς την σε τουριστικό θέρετρο, αν και ήταν ενταγμένη ως προστατευόμενη στο “ δίκτυο natura”.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό είχε έρθει σε συμφωνία – μέσω του Ιδρύματος “Παναγία η Ακρωτηριανή” με την εταιρεία Loyalward Ltd, που έχει έδρα το Λονδίνο και είναι θυγατρική της “Minoan Croup Plc” – για την κατασκευή πέντε τουριστικών χωριών, αλυσίδας υπερπολυτελών ξενοδοχείων καθώς και γηπέδων γκολφ…

Φυσικά μέχρι σήμερα καμία επένδυση δεν έχει γίνει στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – μετά και τη δικαστική συγκάλυψη του σκανδάλου – σκοπεύει να “ξανανοίξει” το θέμα, αλλάζοντας απλώς… όνομα στο φάκελο.

Δηλαδή, από “Kavo Sidero” θα το μετονομάσει, μέσω του προγράμματος Invest in Greece, σε “Itanos Hotell” και θα το πλασάρει ως «μία πραγματικά πρότυπη αειφορική και βιώσιμη τουριστική επένδυση, με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον»…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις