Logo

Η Google κάνει τη μνήμη μας ασθενέστερη;



 
 

brnggl_16-7-2011Μια πρόσφατη σειρά μελετών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, ερεύνησε τις συνέπειες που έχουν οι μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, όπως αυτή της Google, στη διατήρηση της ανθρώπινης μνήμης.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των μελετών, οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στο μαζικό περιεχόμενο της Google είναι λιγότερο πιθανό να θυμηθούν ένα γεγονός, όταν τους ζητηθεί. Θυμούνται, ωστόσο, πού και πώς να εντοπίσουν αυτό το γεγονός στο διαδίκτυο.

Η ανάλυση των μελετών, ο τίτλος των οποίων είναι «Οι επιπτώσεις της Google στη Μνήμη: Οι Γνωστικές Συνέπειες του να Έχουμε Πληροφορίες στα Χέρια μας» και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες που δεν είναι εύκολο να ληφθούν διαδικτυακά, είναι περισσότερο πιθανό να μείνουν στη μνήμη μας.

«Οι εγκέφαλοί μας βασίζονται στο διαδίκτυο για τη μνήμη με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που βασίζονται και στη μνήμη ενός φίλου ή κάποιου μέλους της οικογένειας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μπέτσι Σπάροου.

«Θυμόμαστε λιγότερα όταν γνωρίζουμε καθεαυτού την πληροφορία από ό,τι αν γνωρίζουμε πού μπορούμε να τη βρούμε», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν προσπαθούσαν καν να θυμηθούν μία πληροφορία όταν νόμιζαν ότι θα μπορούσαν αργότερα να την αναζητήσουν στο διαδίκτυο».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις