Logo

Μάθετε κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε τα προϊόντα μακιγιάζ σας



 
 

csmtc_17-7-2011Ξέρουμε πόσο αγαπάτε το τέλειο ροζ κραγιόν σας. Ή το αγαπημένο σας μολύβι ματιών, το οποίο το έχετε ξύσει τόσο πολύ που με το ζόρι μπορείτε πια να το κρατήσετε στα χέρια σας για να βαφτείτε.

Έρχεται, όμως, μια στιγμή που πρέπει να απαγκιστρωθείτε από τα αγαπημένα σας προϊόντα ομορφιάς και να αποδεχθείτε την πραγματικότητα, η οποία δεν είναι άλλη από το ότι αποτελούν πλέον περιοχές αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια.

Στο άρθρο αυτό, θα σας μάθουμε πώς να ξεχωρίζετε ποια καλλυντικά σας είναι ακόμα καλά και ποια χρειάζεται να τα αποχωριστείτε… οριστικά!

mscr_17-7-2011Μάσκαρα

Η μάσκαρα είναι το αντικείμενο μακιγιάζ, με το οποίο θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί! Ο λόγος; «Κάθε φορά που τραβάτε το βουρτσάκι της μάσκαρα έξω, εφαρμόζετε το προϊόν και το επανατοποθετείτε στο σωλήνα, αυτό φέρνει μαζί του και οποιαδήποτε βακτηρίδια έχει συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας», εξηγεί ο χημικός καλλυντικών Τζιμ Χάμερ.

Τα βακτήρια αυτά, μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα και κνησμό ή ακόμα και επιπεφυκίτιδα – γνωστή και ως ασθένεια των οφθαλμών.

«Η μάσκαρα θα έχει, επίσης, μια ξεχωριστή μυρωδιά – παρόμοια με αυτή της βενζίνης – όταν χαλάσει», λέει η Πάτι Ντέμπροφ, makeup artist.

Αν παρουσιάσετε οποιαδήποτε αρνητικά συμπτώματα, πετάξτε αμέσως οποιοδήποτε προϊόν μακιγιάζ των ματιών σας που μπορεί να έχει μολυνθεί. Αν τα μάτια σας είναι ακόμα ερεθισμένα μία ή δύο ημέρες αργότερα, επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο.

Αν θέλετε να είστε ασφαλείς, φροντίστε να αλλάζετε μάσκαρα κάθε 2 με 3 μήνες.

fndtn_17-7-2011Foundation 

Με εξαίρεση εκείνα που είναι σε μορφή σκόνης, όλα τα foundations έχουν ως βάση τους νερό – πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα βακτήρια τα λατρεύουν.

«Όταν ένα foundation είναι σφραγισμένο, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 χρόνια, αλλά μόλις το προϊόν ανοιχτεί, είναι καλύτερο να το αντικαταστήσετε μετά από 6 έως 12 μήνες», εξηγεί ο Χάμερ.

Κρατήστε το foundation σας μακριά από υγρά περιβάλλοντα (όπως το μπάνιο σας) και μακριά από πηγές θερμότητας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωσή του – κάτι που ισχύει για όλα τα προϊόντα ομορφιάς σε γενικές γραμμές.

Μία περίεργη οσμή ή μια αλλαγή στο χρώμα, σημαίνει ότι το foundation σας έχει χαλάσει και η χρήση του μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα σας.

 

cnclr_17-7-2011Κονσίλερ

Ο σκοπός του κονσίλερ είναι να καλύπτει τις ατέλειες και όχι να τις προκαλεί το ίδιο – πράγμα που είναι πολύ πιθανό να συμβεί αν χρησιμοποιείτε ένα αρκετά παλιό κονσίλερ.

«Θα ξέρετε ότι το κονσίλερ σας έχει χαλάσει, επειδή το χρώμα του θα αρχίσει να αλλάζει», λέει η χημικός καλλυντικών Νικίτα Γουίλσον.

Τα κονσίλερ σε μορφή σκόνης και stick, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 2 χρόνια. Αντίθετα, τα υγρά κονσίλερ θα πρέπει να πετιούνται μετά από 1 χρόνο.

 

fcpdr_17-7-2011Πούδρα 

 Oι πούδρες είναι τα πιο ανθεκτικά προϊόντα μακιγιάζ, καθώς, συνήθως, διαρκούν τουλάχιστον για 2 χρόνια.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η Γουίλσον, μερικές πούδρες περιέχουν μικρές ποσότητες νερού από εκχυλίσματα βοτάνων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων αν τις αποθηκεύετε στο μπάνιο σας.

Κοιτάξτε στην ετικέτα με τα συστατικά για μεγάλα Λατινικά ονόματα, καθώς αυτά είναι, συχνά, βότανα και τα κοινά τους ονόματα (όπως το εκχύλισμα βρώμης, χαμομηλιού, αλόης, μπαμπού και πράσινου τσαγιού) αναφέρονται, συνήθως, μέσα σε παρενθέσεις.

 

blsh_17-7-2011Ρουζ

Οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για την πούδρα, ισχύουν και για το ρουζ σε σκόνη, καθώς δεν περιέχει νερό.

Το ρουζ σε μορφή κρέμας, ωστόσο, θα πρέπει να αντικαθίσταται μετά από 1 χρόνο.

Για να παρατείνετε τη ζωή των ρουζ σας, η Γουίλσον συμβουλεύει να καθαρίζετε το πινέλο σας τακτικά και να αποθηκεύετε το προϊόν σε έναν σκοτεινό και ξηρό χώρο.

«Αν το ρουζ σας βραχεί, διατρέχετε τον κίνδυνο προώθησης της ανάπτυξης των βακτηρίων», λέει η Γουίλσον.

Όπως εξηγεί η Ντέμπροφ, η υγρασία μπορεί να έρθει με τη μορφή υπολειμμάτων από το foundation ή ακόμα και της κρέμας προσώπου σας: «Εάν βάζετε ρουζ πάνω από αυτά τα προϊόντα, τα έλαια προσκολλώνται στις τρίχες του πινέλου και μεταφέρονται στο ρουζ σας».

Αυτό θα προκαλέσει, τελικά, τον σχηματισμό ενός θαμπού, γκρίζου «φιλμ» επάνω από την πούδρα ή ενός λευκού, αλευρώδους στρώματος πάνω από την κρέμα προσώπου.

Για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο, μετά την εφαρμογή του foundation και της ενυδατικής κρέμας, περιμένετε μερικά λεπτά πριν βάλετε ρουζ.

Μπορείτε, επίσης, να σκουπίσετε τα επιπλέον έλαια από το πρόσωπό σας πρώτα και, στη συνέχεια, αμέσως μετά από την εφαρμογή του ρουζ να σκουπίσετε το πινέλο με μια στεγνή πετσέτα.

Στα ρουζ – είτε είναι σε μορφή σκόνης ή κρεμώδη – η υφή είναι, επίσης, ένας σημαντικός δείκτης για να ξέρετε πότε έχουν χαλάσει: αν το ρουζ σας έχει γίνει τόσο σκληρό που δεν μετακινείται από τη θέση του, ήρθε η ώρα να αγοράσετε ένα νέο.

yshd_17-7-2011Σκιά ματιών

«Αν θέλετε να αποτρέψετε τον ερεθισμό και την αίσθηση φαγούρας στα μάτια σας, θα πρέπει να αντικαταστείτε τις σκιές ματιών σε σκόνη μετά από περίπου 3 μήνες», λέει ο Χάμερ.

Παρόλο που είναι παρόμοιες σε σύνθεση με τα υπόλοιπα καλλυντικά σε μορφή σκόνης, επειδή βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τους βλεννογόνους, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος μεταφοράς βακτηριδίων στο προϊόν και, στη συνέχεια, πίσω στα μάτια.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις κρεμώδεις σκιές, καθώς τείνουν να αναπτύσσουν βακτηρίδια πιο γρήγορα από ό,τι οι σκιές σε μορφή σκόνης.

Εάν χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας για να εφαρμόσετε τη σκιά στα μάτια σας, φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας.

Καλό θα ήταν να βρίσκεστε σε επιφυλακή για οποιαδήποτε αλλαγή χρώματος ή απωθητική μυρωδιά.

ylnr_17-7-2011Eyeliner

Τόσο το υγρό eyeliner όσο και το μολύβι, πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε 3 μήνες.

«Όπως και με τις σκιές ματιών, έτσι και η εφαρμογή των eyeliners γίνεται κοντά στα μάτια, τα οποία είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, και μπορούν να πάρουν τα βακτηρίδια και να τα μεταφέρουν στο μάτι πολύ εύκολα, χωρίς ορατά σημάδια μόλυνσης», προειδοποιεί ο Χάμερ.

Αν χρησιμοποιήσετε χαλασμένο eyeliner, θα μπορούσε να προκληθεί ερυθρότητα ή φαγούρα στα μάτια σας – ή, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμα κι επιπεφυκίτιδα!

Τα μολύβια μπορούν να διαρκέσουν λίγο περισσότερο από ό,τι τα υγρά eyeliners, αλλά μόνο εάν τα ξύνετε τακτικά.

Ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε ότι τα μολύβια σας έχουν χαλάσει, είναι η εμφάνιση μίας άσπρης ταινίας στην άκρη τους, η οποία δεν φεύγει με το ξύσιμο.

lpstgl_17-7-2011Κραγιόν και λιπ - γκλος

 Σύμφωνα με τον Χάμερ, ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων στα κραγιόν και τα λιπ - γκλος σας είναι πολύ χαμηλός, καθώς δεν περιέχουν καθόλου νερό.

Δεδομένου, όμως, ότι εκτίθενται κατ’ επανάληψη στην περιοχή του στόματος, ο Χάμερ προτείνει την αντικατάσταση των προϊόντων για τα χείλη μετά από 1 χρόνο – ή μετά από ένα πρόσφατο κρυολόγημα.

«Τα κραγιόν και τα λιπ - γκλος περιέχουν λιπαρά συστατικά, τα οποία αρχίζουν να μυρίζουν σαν μπαγιάτικο λάδι μαγειρέματος με την πάροδο του χρόνου», λέει η Ντέμπροφ, η οποία συμβουλεύει να έχουμε το νου μας για αλλαγές στην υφή τους. «Θα ξέρετε ότι το κραγιόν σας έχει χαλάσει όταν γίνει σκληρό και δεν μπορείτε να απλώσετε το χρώμα στα χείλη σας. Από την άλλη, το λιπ - γκλος θα είναι ιδιαίτερα κολλώδες και πηχτό».

 

vrnk_17-7-2011Βερνίκι νυχιών 

 Το καλό με τα βερνίκια νυχιών είναι δεν πρόκειται να χαλάσουν από τα βακτήρια.

Ωστόσο, το βερνίκι θα στεγνώσει και θα γίνει παχύρρευστο, ενώ το χρώμα θα καθίσει στο κάτω μέρος της φιάλης.

Κουνήστε το βερνίκι καλά και αν το χρώμα εξακολουθεί να βρίσκεται στον πάτο της φιάλης, είναι καιρός να πάρετε καινούριο.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις