Logo

Άρειος Πάγος: Απόφαση - δώρο στους εργοδότες που παρανομούν



 
 

areiospagosolomeleia_17-7-2011Αντεργατική χαρακτηρίζεται από το νομικό κόσμο η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι ακόμη κι αν η απόλυση εργαζομένου κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια, ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να τον επαναπροσλάβει!

Κρίνοντας υπόθεση απολυμένου υπαλλήλου από την Alpha Bank που διεκδικούσε την επαναπρόσληψή του, η Ολομέλεια ΑΠ εξέδωσε την υπ' αριθμόν 9/2011, με την οποία αποφαίνεται ότι:

Η υποχρέωση του εργοδότη να επαναπροσλάβει τον απολυμένο εργαζόμενο δεν ανακύπτει ως αυτόματη συνέπεια της αναγνώρισης ως άκυρης της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του από τα δικαστήρια, αλλά απαιτείται και η συνδρομή και άλλων προϋποθέσεων.

Η απόφαση είναι αντίθετη με την μέχρι τώρα αιτιολογία της Ολομέλειας, σύμφωνα με την οποία αρκούσε ο χαρακτηρισμός της απόλυσης ενός υπαλλήλου ως άκυρης από τα δικαστήρια για να υποχρεωθούν οι εργοδότες να επαναπροσλάβουν τους απολυθέντες υπαλλήλους.

Η απόφαση επικαλείται το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα περί διευθυντικού δικαιώματος. Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, η άρνηση του εργοδότη να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του μισθωτού, μετά τη δικαίωσή του από τα δικαστήρια, είναι παράνομη, μόνο όταν με την απόλυση θίγονται υλικά ή ηθικά συμφέροντα του εργαζομένου ή επέρχεται, χωρίς λόγο, προσβολή της προσωπικότητάς του.

Έτσι, κατά τη γνώμη των δικαστών, οι απολυμένοι υπάλληλοι θα πρέπει να επικαλούνται συγκεκριμένα περιστατικά, που να αποδεικνύουν ότι η μη επαναπρόσληψή τους είναι καταχρηστική και μόνον τότε μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις