Logo

Έστειλαν στη φυλακή πρώην τοξικομανή για ένα... ζαντολάστιχο



 
 

dikaiosynh_toksikomanhs_27-7-2011aΟ Άρειος Πάγος συναίνεσε στη φυλάκιση απεξαρτημένου χρήστη ναρκωτικών για αδίκημα που διέπραξε ο κατηγορούμενος, ωθούμενος από την εξάρτησή του στα ναρκωτικά, πριν 13 χρόνια!

Στην κρίση των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστήριου, δεν "μέτρησε" ούτε η επιτυχημένη προσπάθεια του χρήστη να ξεφύγει από τον κόσμο των ναρκωτικών, ούτε το δυσανάλογο μεταξύ της ευτελούς πράξης ( αφαίρεση ενός ζαντολάστιχου) και του επαχθούς μέτρου της απώλειας της προσωπικής ελευθερίας.

Αντιθέτως, οι δικαστές επέμειναν στο λεγόμενο "γράμμα" του νόμου που ορίζει ότι «όποιος προσπαθεί να αφαιρέσει αντικείμενο ή αντικείμενα με την απειλή κατά της ζωής διαπράττει το αδίκημα της ληστείας και όχι της κλοπής».

Επειδή, λοιπόν, η κλοπή είχε γίνει με τη χρήση μαχαιριού ο χαρακτηρισμός του αδικήματος είναι ληστεία και συνεπώς, όπως ορίζει το "γράμμα" άλλου νόμου «χρήστης ναρκωτικών που έχει ολοκληρώσει θεραπευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε μειωμένη ποινή, εφόσον έχει διαπράξει το αδίκημα της ληστείας».

Με αυτό το σκεπτικό το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση του Εφετείου με την οποία 32χρονος απεξαρτημένος πλέον - έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του 18 ΑΝΩ - χρήστης ναρκωτικών οδηγήθηκε στη φυλακή για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 ετών, για πράξη που είχε τελέσει όταν ήταν 18 χρονών, εξαιτίας της εξάρτησής του από ναρκωτικές ουσίες.

Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι η Δικαιοσύνη με τέτοιες αποφάσεις δεν δείχνει ότι είναι "τυφλή", αλλά "ανάλγητη", καθώς μόνο ως αναλγησία μπορεί να θεωρηθεί ο εγκλεισμός στη φυλακή ενός απεξαρτημένου για την αφαίρεση ενός ζαντολάστιχου.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν ότι οι δικαστές με την κρίση τους, αγνόησαν το πνεύμα επιείκιας που διέπει τη νομοθεσία για τους τοξικομανείς, καθώς υπάρχουν ευεργετικές ρυθμίσεις, οι οποίες  προβλέπουν μείωση της ποινής και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην περίπτωση του 32χρονου, αν το δικαστήριο είχε την ευελιξία και τη διάθεση  να ξεφύγει από το στεγνό "γράμμα"του νόμου.

«Απαράδεκτη απόφαση »

Σε ανακοίνωσή της η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

zantolastixo_27-7-2011«Καταδικάζουμε ως απαράδεκτη την απόφαση του Αρείου Πάγου που επιβεβαιώνει την προηγούμενη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας (φυλάκιση 4 χρόνια χωρίς αναστολή) για τον απεξαρτημένο, 32 χρόνων Κ.Ρ., που πριν από 13 χρόνια, ενώ βρισκόταν στη χρήση έκλεψε μία ζάντα αυτοκινήτου!.

Δείγμα αναλγησίας του κράτους και γενικότερα της Πολιτείας απέναντι σε όσους καταφέρνουν να κερδίσουν την δύσκολη μάχη της απεξάρτησης, έρχεται σε μια δύσκολη εποχή να περάσει στην κοινωνία το ολέθριο μήνυμα ότι ο τοξικομανής δεν γίνεται καλά και η θέση του ακόμα και αφού απεξαρτηθεί, είναι στη φυλακή.

Για ποια απεξάρτηση μπορούμε να μιλάμε πλέον όταν οι δικαστικές αρχές δεν διστάζουν να στείλουν στη φυλακή ένα νέο παιδί, που κατάφερε να ολοκληρώσει το θεραπευτικό πρόγραμμα και να παραμείνει καθαρός, επί τριάμισι χρόνια μέχρι τώρα, έχοντας διαμορφώσει, με τη βοήθεια της θεραπευτικής διαδικασίας, ένα νέο τρόπο ζωής, χωρίς ουσίες, με αξίες και ιδανικά;

Δεν γνωρίζει το δικαστικό σώμα τι γίνεται στις φυλακές, πόσο μεγάλη διακίνηση ουσιών υπάρχει εκεί μέσα; Μήπως τέτοιες εξοντωτικές ποινές που καταστρέφουν τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων απεξαρτημένων δεν είναι παρά μία προειδοποίηση προς ολόκληρο το κοινωνικό σώμα ότι τελικά όλα αντιμετωπίζονται μόνο στο πνεύμα μιας χωρίς όρια καταστολής.».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις