Logo

Ζήτωσαν τα... αυθαίρετα



 
 

aftuairetaΤου Θανάση Κρατερού

Αν υπάρχει μια σταθερά επαναλαμβανόμενη απόδειξη ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, αυτή είναι η περιοδική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Και τα επιχειρήματα που κάθε φορά τη συνοδεύουν -υπέρ του περιβάλλοντος, υπέρ του δημόσιου ταμείου, υπέρ των μη προνομιούχων και μερικών προνομιούχων, υπέρ βωμών και εστιών.

Κάπου στα τέλη του περασμένου αιώνα ο Κώστας Λαλιώτης ανακοίνωνε ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιτέλους το τέλος της αυθαίρετης δόμησης.

Νομιμοποίησε κι αυτός φυσικά μια γενιά αυθαιρέτων, αλλά δήλωσε ότι αυτή ήταν η τελευταία. Εις επίρρωση μάλιστα των ισχυρισμών του εξήγγειλε τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού για την πρόληψη και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης.

Εδώ γελάνε. Διότι, όπως όλα τα καλά του νεοελληνικού μας πολιτισμού, τα αυθαίρετα και οι αυθαιρεσίες που τα συνοδεύουν απέδειξαν την αντοχή τους και στον νέο αιώνα.

Όχι μόνο νομιμοποιούνται -πάλι!- θριαμβευτικά, αλλά προσφέρεται -πάλι!- και η γνωστή ψυχαγωγία: Ο υπουργός τα νομιμοποιεί, η άτεγκτη εξουσία τα κάνει πλακάκια με την παρανομία, αλλά διά της νομιμοποίησης εξαγγέλλεται και το τέλος τους!!!

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστικό, αν αναλογιστεί κανείς πόσοι ακόμα επιμένουν να χτίζουν νόμιμα. Και να πληρώνουν το χαράτσι για την άδεια, να μπλέκουν με τη μοχθηρή γραφειοκρατία, να ψάχνονται αν το οικόπεδό τους είναι άρτιο, αν δεν είναι δασικό, αν δεν κοιμάται στο κύμα του γιαλού. Πού ζεις κύριε; Γιατί τα σκας σώνει και καλά, ενώ θα πρέπει να τραγουδάς από σήμερα «να δεις που αύριο θα μας πούνε και μαλάκες»;

Διότι, εδώ που τα λέμε, έχει και το κράτος το δίκιο του. Μπορεί και να μην υπήρχαν ούτε η παράγκα του πολιτικού συστήματος, ούτε η παράγκα της νεοελληνικού τύπου ανάπτυξης, ούτε το θαύμα του ΠΑΣΟΚ, αν δεν υπήρχαν τα αυθαίρετα.

Σκεφτείτε μόνο το τζίρο -πόσοι εξασφαλίζουν κέρδη επειδή είναι ανοιχτομάτηδες, όπως οι ιδιοκτήτες, οι οικοπεδοφάγοι, οι εργολάβοι και οι Μαυρογιαλούροι. Αλλά και πόσοι έχουν ένα έξτρα εισόδημα επειδή κλείνουν τα μάτια -όπως υπάλληλοι της πολεοδομίας, στελέχη του μηχανισμού πρόληψης και καταστολής αυθαίρετης δόμησης (εδώ ξαναγελάνε), δασικοί, δήμαρχοι, κλητήρες, κλέφτες κι αστυνόμοι.

Ορθώς λοιπόν και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τα βήματα των προκατόχων της. Είπαμε μεταρρυθμίσεις, όχι όμως και να καταστρέψουμε τα πολιτιστικά και πολιτικά θεμέλια της παράγκας μας…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-7-2011 από directNEWS.gr πηγή: tvxs


Τελευταίες Ειδήσεις