Logo

Η Νορβηγία κηδεύει τους νεκρούς της



 
 

norway_kideies_29-7-2011Οι πρώτες κηδείες θυμάτων του μακελειού στη Νορβηγία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, ενώ ο δικηγόρος του Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ δηλώνει πως ο πελάτης του σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις στις 22 Ιουλίου. (Δείτε το βίντεο)

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν την 18χρονη Μπάνο Ρασίντ, κοντά στο Όσλο, και τον 19χρονο Ισμαήλ Χατζί Αχμέντ, στην πόλη Χαμάρ της νοτιοδυτικής Νορβηγίας.

Ήταν και οι δύο θύματα της ένοπλης επίθεσης του Μπρέβικ στο νησί Οτόγια.

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 76 νεκρών των επιθέσεων, τελέστηκε στο Όσλο, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκαν όλα τα θύματα της επίθεσης και τα ονόματά τους πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στη δημοσιότητα 41 ονόματα. Τα περισσότερα θύματα είναι έφηβοι και νεαροί. Ο μικρότερος ήταν μόλις 14 ετών.

«Ετοίμαζε και άλλες επιθέσεις»

breivik_29-7-2011Στο μεταξύ, ο 32χρονος δολοφόνος οδηγήθηκε στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Όσλο, για να υποβληθεί σε ανάκριση για δεύτερη φορά.

Ο δικηγόρος του Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ δηλώνει πως ο πελάτης του σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις στις 22 Ιουλίου, εκτός από εκείνες στο Όσλο και στο νησί Οτόγια.

Οι άλλες επιθέσεις θα είχαν «διάφορες μορφές», είπε ο Γκέιρ Λίπσταντ, χωρίς να προσθέσει λεπτομέρειες.

Η επόμενη εμφάνισή του ενώπιον της αστυνομίας είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα. Στο μεσοδιάστημα, ο Μπρέιβικ θα εξεταστεί από δύο Νορβηγούς ψυχιάτρους που καλούνται να αποφανθούν αν είναι ικανός προς καταλογισμό.

Η έκθεσή τους αναμένεται μέχρι την 1η Νοεμβρίου, ενώ η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών εις βάρος του Μπρέιβικ αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Ο επικεφαλής της Νορβηγικής Εισαγγελικής Υπηρεσίας, Τορ-Άξελ Μπους, έχει δηλώσει ότι «από σεβασμό προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους, ο δράστης πρέπει να δικαστεί για την καθεμία δολοφονία».

Εξετάζεται επίσης, αν εκτός από κατηγορίες για τρομοκρατία, θα μπορούσαν να το απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τα οποία η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή είναι 30 χρόνια κάθειρξης.

Πάντως, ο Μπρέιβικ, φαίνεται ότι απέτυχε στον σκοπό του – όπως εκείνος τουλάχιστον δηλώνει ότι τον αντιλαμβάνεται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η στήριξη προς το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου μειώθηκε σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα κέρδισε δέκα ποσοστιαίες μονάδες στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.


 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις