Logo

Κύπρος: Φιμώνουν εφημερίδα για τα ντοκουμέντα για τη φονική έκρηξη



 
 

ekriksi_mari1_30-7-2011Μείζον θέμα έχει δημιουργήσει στην Κύπρο η ενέργεια της Αστυνομίας να ζητήσει την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για δημοσίευμα εφημερίδας, που αποκαλύπτει έγγραφα ντοκουμέντα, σχετικά με τις ευθύνες της για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση της Εθνικής Φρουράς.

Η Κυπριακή αστυνομία, ειδικότερα, ζήτησε από το Γενικό Εισαγγελέα Κύπρου Πέτρο Κληρίδη, το διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για να διερευνήσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», αναφορικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωσή της η αστυνομία υποστηρίζει ότι η εφημερίδα «αποδίδει στην Αστυνομία Κύπρου και την ηγεσία της ρόλο που δεν έχει διαδραματίσει».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Αλήθεια» κυκλοφορεί το Σάββατο με πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο «Η ελευθεροτυπία στην...ανάκριση», επισημαίνοντας ότι η ηγεσία της Αστυνομίας «προχώρησε σε μια πρωτοφανή στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κίνηση: Ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για δημοσίευμα που αναφέρεται και στις δικές της (της Αστυνομίας) ευθύνες αναφορικά με την τραγωδία στη ναυτική βάση».

Η Κυπριακή αστυνομία

ekriksi_mari2_30-7-2011Συγκεκριμένα, η Κυπριακή αστυνομία αναφέρει επί λέξει στην ανακοίνωσή της:

«Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας 'Αλήθεια' με τίτλο «Έβγαλε έξω την ουρά της...», αναφερόμενο στην ηγεσία και στο σημερινό αρχηγό Αστυνομίας, ανακοινώνεται ότι, μέρος των οσων περιλαμβάνονται σε αυτό και αφορούν τον νυν αρχηγό της αστυνομίας κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τον βοηθό αρχηγό αστυνομίας κ. Ανδρέα Ιατρόπουλο, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Διευκρινίζεται, ότι ο νυν αρχηγός αστυνομίας κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου, δεν είχε καμία ουσιαστική εμπλοκή στην όλη υπόθεση και κατ' επέκταση δεν είχε οποιεσδήποτε ευθύνες, πολύ δε περισσότερο «πολύ μεγαλύτερες ευθύνες για την τραγωδία αυτή», όπως επικαλείται ο δημοσιογράφος της εφημερίδας. Επιπρόσθετα, ο ισχυρισμός του αρθρογράφου ότι ο βοηθός αρχηγός, κ. Α. Ιατρόπουλος συμμετείχε στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση «Ε. Φλωράκης», στις 6/7/2011, διαψεύδεται κατηγορηματικά, αφού κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί.

Εύλογα διερωτάται κανείς ποια η σκοπιμότητα πίσω από το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το οποίο, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να συνιστά δημοσίευση ψευδών ειδήσεων, στο βαθμό και την έκταση που αναφέρεται πιο πάνω και συνειδητή προσπάθεια παρέμβασης στην αστυνομική ανάκριση που διεξάγεται.

Για το σκοπό αυτό, ο αρχηγός Αστυνομίας θα θέσει το θέμα ενώπιον το γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Πέτρου Κληρίδη, για να αποφασιστεί ο περαιτέρω χειρισμός του θέματος.

Τέλος, η εφημερίδα θα καταγγελθεί στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για παράβαση του Κώδικα, ενώ ο αρχηγός Αστυνομίας, κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου και ο βοηθός αρχηγός Αστυνομίας κ. Ανδρέας Ιατρόπουλος, επιφυλάσσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, που δυνατόν να προσβάλλεται μέσα από το δημοσίευμα αυτό.»

Η "Αλήθεια"

ekrikisi_monchegorskΣτο φύλο της 29-7-2011, η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έγκλημα και... ανοησία» και υπέρτιτλο «Πως κατέληξαν τα εκρηκτικά στο Μαρί», τονίζει:

«Στις 6/2/2009 ομάδα ειδικών της αστυνομίας του στρατού και της υπηρεσίας λιμένων είχε καταλήξει ομόφωνα. Το Mochegorsk και το επικίνδυνο φορτίο του έπρεπε να μείνει 2,5 μίλια ανοιχτά της Λεμεσού.

Τόνιζαν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάει κοντά στη μονάδα του Βασιλικού.

Ενημέρωσαν και την πολιτική ηγεσία.

Και μια βδομάδα μετά το φορτίο μεταφέρθηκε στο Μαρί (Βασιλικό).

Η «Α» απαντά με έγγραφα στη διάψευση και τις απειλές της Αστυνομίας»

Στις εσωτερικές σελίδες της, η εφημερίδα αναφέρει για την ανακοίνωση της αστυνομίας και για τα όσα αποκαλύπτει:

«Με νομικές απειλές κατά της 'Αλήθειας' και του υπογράφοντος το ρεπορτάζ αντέδρασε η ηγεσία της Αστυνομίας στο χθεσινό μας δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, γνώριζαν για την επικινδυνότητα του φορτίου του πλοίου «Mochegorsk», το οποίο κατασχέθηκε τον Ιανουάριο του 2009 και για άγνωστους λόγους μεταφέρθηκε στη ναυτικη βάση στο Μαρί, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011.

Πέραν των απειλών για αγωγές, η ηγεσία της Αστυνομίας μας κατηγορεί και για ψευδείς ειδήσεις και αναφέρει ότι θα θέσει το θέμα ενώπιον του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας «για να αποφασιστεί ο περαιτέρω χειρισμός του θέματος».

ekriksi_mari3_30-7-2011Τι γράψαμε:

Όπως είναι γνωστό, στο χθεσινό μας δημοσίευμα αναφέραμε, ότι στην προχθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση της τραγωδίας στο Μαρί, κατατέθηκαν απόρρητα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία τόσο η ηγεσία της Αστυνομίας, τέως και νυν, όσο και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης γνώριζαν από πρώτο χέρι τον κίνδυνο - θάνατο που περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια που κατασχέθηκαν και ότι επίσης αρκετά από τα εμπιστευτικά αυτά έγγραφα υπογράφονται από το βοηθό αρχηγό αστυνομίας, Ανδρέα Ιατρόπουλο, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής των ποινικών ανακρίσεων για τη φονική έκρηξη, που έστειλε στο θάνατο 13 παλληκάρια.»

Σημειώνεται, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής εάν θα αποδεχτεί ή όχι την εισήγηση της αστυνομίας για διορισμό ποινικού ανακριτή,  για να διερευνήσει τα δημοσιεύματα της εφημερίδας.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις