Logo

Σε λίστα παρακολούθησης ο Breivik, αλλά ποτέ δεν ελέγχθηκε!



 
 

makelaris1_31-7-2011Ο Anders Behring Breivik είχε γράψει στο διαδίκτυο, λίγες ώρες πριν τη διπλή δολοφονική επίθεσή του, ότι «το eBay είναι φίλος σας». Τώρα η Νορβηγική αστυνομία υποστηρίζει πως o μακελάρης του Όσλο είχε και άλλους στόχους.

(Δείτε το βίντεο) 

Ο Breivik χρησιμοποιούσε  το eBay και τους εμπόρους του σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αποκτήσει εξοπλισμούς για το μακελειό στο νησί Utoya και χημικά προϊόντα για τη βόμβα που τοποθέτησε στο Όσλο, σκοτώνοντας συνολικά 77 ανθρώπους.

Στο 1.500 σελίδων "μανιφέστο" του, το οποίο ανήρτησε στο διαδίκτυο την ημέρα των επιθέσεων, προσφέροντας καθοδήγηση για το πώς να σχεδιάζουν μαζικές δολοφονίες και πώς να αποκτήσουν ένα οπλοστάσιο, ο δολοφόνος έγραψε «το eBay είναι φίλος σας».

Μια έρευνα της εφημερίδας Sunday Telegraph εξέτασε χιλιάδες συναλλαγές online για να αποκαλύψει τις αγορές που έκανε σε χρονικό διάστημα επτά μηνών.

Όπως αποδείχθηκε,  ένα ουσιαστικό στοιχείο των χημικών για τη βόμβα αγοράστηκε από ένα Βρετανό έμπορο για λίγες λίρες.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μια βρετανική εταιρεία εργαλείων πούλησε στον Breivik εξοπλισμό, τον οποίο χρησιμοποίησε για να φτιάξει  σφαίρες με δηλητηριώδεις μύτες.

Επιπλέον, ένας Βρετανός, που έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες, πούλησε στο Νορβηγό δολοφόνο το «Hazmat», το κουστούμι  το οποίο  φορούσε για να αναμειγνύει χημικές ουσίες για τη βόμβα με  βάση το λίπασμα.

Οι αγορές εγείρουν ερωτήματα για το αν οι δολοφονίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τον έλεγχο των online αγορών του.

Οι Νορβηγικές υπηρεσίες ασφαλείας φαίνεται να μην έχουν εξετάσει τις συναλλαγές του Breivik στο eBay, όταν το όνομά του είχε τοποθετηθεί σε μια λίστα παρακολούθησης πριν τέσσερις μήνες, μετά την αγορά χημικών λιπασμάτων από μια πολωνική εταιρεία.

Είχε και άλλους στόχους

Η αστυνομία ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι ο εξτρεμιστής κατά του Ισλάμ Anders Behring Breivik είχε άλλους στόχους, πλην των 77 ανθρώπων που σκότωσε σε μια διπλή επίθεση στο Όσλο και σε μια κατασκήνωση νέων στο νησί Utoya.

makelaris2_31-7-2011Η αστυνομία ανέφερε ότι χρησιμοποίησαν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για να επιβεβαιώσουν τη δήλωση του Breivik, την οποία έκανε κατά τη διάρκεια της δεκάωρης ανάκρισής του την Παρασκευή.

Ο Breivik είπε ότι ενήργησε μόνος, όταν τοποθέτησε μια βόμβα στην πολιτική συνοικία του Όσλο και πραγματοποίησε τις μαζικές δολοφονίες που επακολούθησαν  στο νησί Utoya όπου περίπου 700 νέοι είχαν συγκεντρωθεί σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση.

Η αστυνομία, η οποία είπε ότι ο Breivik ήταν ήρεμος και συνεργάσιμος,  πρόσθεσε ότι ο δράστης είχε και  άλλους στόχους, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι είχε στα σχέδιά του άλλους στόχους αλλά μόνο αυτοί οι δύο ήταν επιτυχείς», είπαν οι εκπρόσωποι της αστυνομίας.

Μετά από περισσότερ από εννέα χρόνια σχεδιασμού ο Breivik οδήγησε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά στο κέντρο του Όσλο την Παρασκευή ( 22 Ιουλίου), τοποθέτησε τη συσκευή έξω από τα κυβερνητικά γραφεία, σκοτώνοντας 8 και σπάζοντας χιλιάδες τζάμια παραθύρων.

Στη συνέχεια οδήγησε στο μικρό νησί της Utoeya, 28 μίλια μακριά.

Ντύθηκε σαν αστυνομικός, και ήρεμα πυροβόλησε νέους στην θερινή κατασκήνωση νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Το Νορβηγικό έθνος βρίσκεται από εκείνη την ημέρα βυθισμένο στη θλίψη για τη χειρότερη σφαγή στη σύγχρονη ιστορία του.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις