Logo

Η κρίση χρέους ''ξύπνησε'' και τους Αμερικανούς



 
 

oikoi1_31-7-2011_2Οι τρεις σημαντικότεροι oίκοι αξιολόγησης στον κόσμο απειλούν εδώ και καιρό να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Αμερικανοί πολιτικοί στρέφουν τώρα τα πυρά τους στις εταιρείες που εξέθρεψαν.

«Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύει στις ΗΠΑ τους όρους υπό τους οποίους θα ασκεί την οικονομική της πολιτική» δήλωνε πρόσφατα ο Αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών Ντένις Κιούτσινιτς.

Τα πυρά του στρέφονταν κατά των μεγάλων οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι ανέλυαν ενώπιον του Κογκρέσου τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οι τρείς oίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), Moody's και Fitch δηλώνουν πως αν οι πολιτικοί αποφασίσουν να αυξήσουν έστω και λίγο το επίπεδο του επιτρεπόμενου δημόσιου χρέους, τότε θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

oikoi2_31-7-2011_2Οι δηλώσεις αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τους πολιτικούς. Αντιδράσεις, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν γνωστές μόνο από τους Ευρωπαίους πολιτικούς.

Για παράδειγμα ο Γιόαχιμ Πος, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, συνιστά προσοχή στα πορίσματα των εκθέσεων τους:

«Το παιχνίδι των αμερικάνικων οίκων αξιολόγησης θα πρέπει να το εξετάζει κανείς με μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν πάρα πολλοί που αντιδρούν γενικότερα και αμφισβητούν εάν οι Ευρωπαίοι θα τα κατάφερναν με ένα ενιαίο νόμισμα».

Κερδοσκοπικά παιχνίδια ή η φωνή της λογικής;

Οι τρεις Οίκοι Αξιολόγησης είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην αγορά με ένα μερίδιο που φθάνει το 95%. Μπορεί η Fitsch τελευταία να ανήκει σε γαλλικά χέρια, η παράδοση τους όμως είναι αμερικανική και οι τρεις έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη. Για το λόγο αυτό τους επιρρίπτουν συχνά μια αντιευρωπαϊκή διάθεση.

Οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους πάντως σαν τη φωνή της λογικής. Σχετικά ο Τόρστεν Χινριχτ, διευθυντής της Standard & Poor's (S&P) στη Γερμανία λέει σχετικά:

oikoi3_31-7-2011_2«Είμαστε οι ανεξάρτητοι σχολιαστές συγκεκριμένων δεδομένων. Ένας οίκος αξιολόγησης μετράει την ικανότητα ενός οφειλέτη να εξυπηρετήσει έγκαιρα το χρέος του.

Εάν ο οφειλέτης δεν μπορεί να είναι εμπρόθεσμος και να αποπληρώσει το χρέος, και υπάρχουν αμφιβολίες ή πολύ σοβαρές αμφιβολίες όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική του ικανότητα».

Τον σκεπτικισμό πάντως των Ευρωπαίων απέναντι στο ρόλος τους τον ενστερνίζονται πλέον και οι Αμερικανοί. Παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές και για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-7-2011 από directNEWS.gr πηγή: deutsche welle


Τελευταίες Ειδήσεις