Logo

Αποζημίωση σε έναν δολοφόνο



 
 

germany_8-8-2011Ένας δολοφόνος δικαιούται αποζημίωσης για προσβολή της αξιοπρέπειάς του, λόγω απειλών που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης; Ναι, αποφαίνεται δικαστήριο της Φραγκφούρτης, όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

Βρισκόμαστε στο 2002. Οι ανακριτές απειλούν τον Μάγκνους Γκέφγκεν ότι θα υποστεί τα βασανιστήρια της ζωής του, αν δεν αποκαλύψει πού βρίσκεται ο 11χρονος Γιάκομπ, γιος ενός επιχειρηματία από τη Φραγκφούρτη που τον έχει απαγάγει. Τον πιέζουν αφόρητα να τους πει πού τον έχει κρύψει με την ελπίδα ότι θα τον βρουν ζωντανό.

Όμως είναι ήδη πολύ αργά, γιατί έχει δολοφονήσει το παιδί. Ο Γκέφγκεν καταδικάζεται σε ισόβια. Και ζητά να του καταβληθεί αποζημίωση για τις απειλές που δέχθηκε στη διάρκεια της ανάκρισης.

«Για παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες και το δικαστήριο τον δικαίωσε. Το κρατίδιο της Έσσης πρέπει να πληρώσει στο δολοφόνο 3000 ευρώ συν τους τόκους ως αποζημίωση, όχι όμως για ηθική βλάβη. «Πρόκειται για μια νομική ορολογία, που διαφέρει γιατί αποζημίωση για ηθική βλάβη δίνεται ως επανόρθωση για υφιστάμενη βλάβη», λέει ο ΄Αρνε Χάσε, εκπρόσωπος του δικαστηρίου.  «Εδώ πρόκειται περισσότερο για προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενός δολοφόνου που απήγαγε και σκότωσε ένα παιδί; Όταν ο δικαστής διάβασε την απόφαση η ταραχή ήταν εμφανής στα πρόσωπα των παρισταμένων στην αίθουσα. «Ναι,  ισοδυναμεί με καταστροφή, αυτό που συμβαίνει εδώ», λέει κάποιος. «Ένας δολοφόνος παίρνει αποζημίωση, ένας καταδικασμένος σε ισόβια».

Σύμφωνα με την αιτιολογία της απόφασης ο δολοφόνος δεν άκουσε μόνο απειλές. Οι αστυνομικοί είχαν κάνει και προετοιμασίες για να τον βασανίσουν, είχαν μάλιστα φωνάξει γιατρό πριν τον απειλήσουν ότι θα υποστεί τα πάνδεινα, κι αυτό αποτελεί σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο

«Το θεμελιώδες δικαίωμα στην προστασία της αξιοπρέπειας», τονίζει ο Άρνε Χάσε, εκπρόσωπος του δικαστηρίου, «μετά από αυτήν την απόφαση δεν θα αποκλείει ακόμη και τους καταδικασθέντες για βαριά ποινικά αδικήματα».

Το δικαστήριο ωστόσο, δεν έκανε δεκτό ότι ο Γκέφγκεν βασανίστηκε ή ότι του ασκήθηκε σεξουαλική βία από συγκρατούμενους την περίοδο της προφυλάκισης. «Ούτε όμως και ο ισχυρισμός ότι υπέστη ψυχολογικό τραύμα από τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκαν οι αστυνομικοί έγινε δεκτός» προσθέτει ο Χάσε.

Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η δικαιοσύνη με το δίκαιο δεν είναι έννοιες που συμπίπτουν πάντα. Και επειδή ο Γκέφγκεν είναι δολοφόνος, αυτόματα χάνει την κατοχυρωμένη νομοθετικά αξίωση σε αποζημίωση για ηθική βλάβη; Δεν θα πρέπει να είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο;  διερωτώνται όσοι τάσσονται υπέρ της απόφασης.

Οι πολέμιοι αντιτείνουν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύει ότι το κράτος δικαίου έχει κενά, διότι δεν βλέπουν από την άλλη πλευρά πώς προστατεύεται η κατεστραμμένη ψυχικά οικογένεια του μικρού θύματος. Το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί για πολύ, μια και η απόφαση δεν είναι ακόμη τελεσίδικη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-8-2011 από directNEWS.gr πηγή:deutsche welle


Τελευταίες Ειδήσεις