Logo

Η άσκηση αποτρέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου !



 
 

cncr_8-8-2011Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η άσκηση είναι ένα «θαυματουργό φάρμακο» για τους επιζώντες του καρκίνου, καθώς και ότι μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση της ασθένειας.

Η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να ωφελήσει, επίσης, όσους υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Macmillan Cancer Support, ο οποίος κάλεσε τους γιατρούς να «συνταγογραφούν» γυμναστικές ασκήσεις αντί να λένε απλά στους ασθενείς τους να ξεκουράζονται, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Μια ανασκόπηση περισσότερων από 60 μελετών, έδειξε ότι το να είναι κανείς ενεργός κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν επιδεινώνει την κόπωση, ενώ έχει, επίσης, θετικές επιδράσεις στη διάθεση και την ευημερία του ασθενούς.

Επιπλέον, μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, η άσκηση μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως είναι το οίδημα, το άγχος, η κατάθλιψη, η κόπωση, η μειωμένη κινητικότητα και οι αλλαγές στο βάρος.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η άσκηση έχει αντίκτυπο στην πρόληψη της υποτροπής ορισμένων συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που ασκούνται για 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέτρια ένταση, διατρέχουν περισσότερο από ένα 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και επανεμφάνισης της νόσου, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται για λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα.

Ως μέτρια άσκηση θα μπορούσε να θεωρηθεί το πολύ γρήγορο περπάτημα, οι δουλειές του σπιτιού – όπως το πλύσιμο των παραθύρων, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και το σφουγγάρισμα – το κούρεμα του γκαζόν και η ποδηλασία.

Το Macmillan Cancer Support διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς παθολόγους, νοσοκόμους και ογκολόγους, δεν μιλούν στους ασθενείς τους σχετικά με τα πιθανά οφέλη της άσκησης – ή μιλούν μόνο σε μερικούς από αυτούς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις