Logo

Λονδίνο: Φόβοι για επέκταση των ταραχών



 
 

bldndn_9-8-2011Οι φόβοι για επέκταση των ταραχών επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. 

(Δείτε βίντεο) 

Ενδεχομένως, το Λονδίνο  να περνά την πρώτη σχετικά ήσυχη βραδιά μετά από τρεις εφιαλτικές νύχτες, πιθανότατα λόγω της παρουσίας 16.000 αστυνομικών στους δρόμους της πρωτεύουσας.

taraxes1_9-8-2011taraxes2_9-8-2011Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Manchester και το Birmigham είναι τα κύρια κέντρα βιαιοτήτων, κατά την τέταρτη νύχτα ταραχών στην Αγγλία.

Ειδικότερα, η παρουσία των 16.000 αστυνομικών στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι πιθανό πως έχει κάποια επίδραση στην αποτροπή πιθανών λεηλασιών.

Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, οι ταραξίες στο Λονδίνο δεν έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν εκτεταμένα επεισόδια και ταραχές.

Ωστόσο, παρά την παρουσία του αστυνομικού... τείχους υπάρχουν αναφορές για φαινόμενα σποραδικής βίας.

Απόψε η... φωτιά της βίας εξήχθη από τους δρόμους του Λονδίνου και άναψε στο Salford, στο κέντρο του Manchester, στο Wolverhampton και στο West Bormwich.

To Manchester, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σηκώνει το βάρος των ταραχών το βράδυ της Τρίτης, καθώς πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν, ενώ μια πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα πολυκατάστημα.

Ήδη πολιτικοί της περιοχής εγκαλούν την αστυνομία του Manchester, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη προσπάθεια να αποτρέψει τη βία και να προφυλάξει την πόλη και τις περιουσίες πολιτών, ενώ ήταν κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα είχαν επέκταση των ταραχών.

Συγκεκριμένα, το Sky News ανέφερε ότι μια ομάδα από 100 νεαρούς εισέβαλαν σε κατάστημα με παπούτσια στο κέντρο του Arndale, όπου πολλά καταστήματα έχουν λεηλατηθεί.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στις περιοχές που σπαράσσονται από τις ταραχές, προσπαθούν να καλύψουν τα γεγονότα και να κάνουν ρεπορτάζ, φοβούμενοι ότι θα τους επιτεθούν.

Από την πλευρά της η αστυνομία έκανε γνωστό ότι έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, 43 συλλήψεις σε όλη την περιοχή West Midlands.

"Πυρά" κατά της αστυνομίας

taraxes_5_9-8-2011Στο μεταξύ, μερίδα του Βρετανικού τύπου κατακρίνει  τη Μητροπολιτική Αστυνομία, επειδή έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη μόλις 12 φωτογραφίες ανθρώπων, που είναι ύποπτοι για λεηλασίες.

Χαρακτηριστικό είναι το ειρωνικό ύφος στο ρεπορτάζ  της Daily Mail για το θέμα αυτό:

«Οι αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για μια υποτονική αντίδραση στις ταραχές, καθώς στεκόντουσαν πίσω και παρακολουθούσαν τους πλιατσικολόγους να καταστρέφουν καταστήματα και έχοντας μια πολύ – πολύ μαλακή προσέγγιση των γεγονότων.

Αλλά, σήμερα όταν η Μητροπολιτική αστυνομία είχε την ευκαιρία να προσδιορίσει την ταυτότητα των κακοποιών και των κλεφτών, κυκλοφόρησε μόλις 12 φωτογραφίες, γεμάτες στίγματα, των ανθρώπων «για τους οποίους θα μιλήσει» εν καιρώ.» 

Πλαστικές σφαίρες

Η αστυνομία παραδέχθηκε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών, αν συνεχιστούν και σήμερα οι επιδρομές και οι λεηλασίες από τις συμμορίες νεαρών σε όλο το Λονδίνο.

Ο κλοιός έχει αρχίσει να στενεύει, ωστόσο, για την αστυνομία, καθώς ο λαός απαιτεί απαντήσεις για την αποτυχία της να θέσει υπό έλεγχο τις για τρίτη ημέρα συνεχιζόμενες ταραχές. 

Μερικές μόνο ώρες αφού ο Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε τους στασιαστές ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν την «πλήρη ισχύ του νόμου», υπήρξαν φήμες στο Twitter ότι η βία είχε ήδη αρχίσει και πάλι σε απομονωμένες περιοχές σε όλη την πρωτεύουσα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε σήμερα εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Τοσκάνη, δήλωσε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε την τάξη στους δρόμους της Βρετανίας και να τους κάνουμε και πάλι ασφαλείς για τους νομοταγείς πολίτες.

Καταδικάζω τις σκηνές που είδαμε όλοι στις τηλεοπτικές μας οθόνες – σκηνές λεηλασιών, βανδαλισμών, κλοπών και ανθρώπων να επιτίθενται στους αστυνομικούς. Αυτό είναι εγκληματικότητα, καθαρά και απλά, και πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ηττηθεί», προσέθεσε.

Ο πρώτος νεκρός στο σκηνικό της βίας 

Εν το μεταξύ, οι ταραχές στο Λονδίνο και σε μεγάλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας βάφτηκαν με το αίμα του πρώτου νεκρού, καθώς ένας 26χρονος που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τη νύχτα της Δευτέρας στην πόλη Κρόιντον, υπέκυψε σήμερα, Τρίτη, στα τραύματά του.

Είναι πλέον προφανές, ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και το Λονδίνο αστυνομοκρατείται.

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τρίτης οι αστυνομικές δυνάμεις στο Λονδίνο θα αυξηθούν και από τις 6.000 θα ανέλθουν στις 16.000.

Στο μεταξύ, τεράστιες εκτάσεις του Λονδίνου και τρεις άλλες μεγάλες πόλεις στη Βρετανία ξύπνησαν την Τρίτη το πρωί στα απανθρακωμένα συντρίμμια της τρίτης νύχτας των μεγάλων ταραχών.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν βίαια επεισόδια και στο Λίβερπουλ, το Μπέρμιγχαμ και το Μπρίστολ, με περαιτέρω αναφορές για βία στο Νότιγχαμ και το Λιντς, ενώ περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην πρωτεύουσα από το περασμένο Σάββατο.

Μεταξύ των πιο σοβαρών περιστατικών ήταν η σύλληψη τριών ατόμων με την υποψία ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν έναν αστυνομικό στο βόρειο Λονδίνο, και η χρήση θωρακισμένων οχημάτων προκειμένου να απωθήσουν έναν όχλο 150 διαδηλωτών στο Κλάφαμ, νότια του Λονδίνου.

Παρά την παρουσία 6.000 αστυνομικών – οι οποίοι πάσχιζαν να περιορίσουν τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών – στους δρόμους του Λονδίνου και μόνο, πολλοί κάτοικοι ανέφεραν την έλλειψη αστυνομικών δυνάμεων τη στιγμή που πολλές συμμορίες είχαν πάρει το νόμο στα χέρια τους σπάζοντας παράθυρα, αδειάζοντας τα ράφια των καταστημάτων και πυρπολώντας περιουσίες.

    
         

                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μπόρις Τζόνσον, δήμαρχος του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διακοπές του, προκειμένου να επιστρέψει στην πόλη, ενώ η υπουργός εσωτερικών, Τερέζα Μέι, επέστρεψε, επίσης, νωρίτερα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου είπε ότι το χθεσινό βράδυ ήταν το πιο πολυάσχολο βράδυ στην πρόσφατη ιστορία της, καθώς είχε να αντιμετωπίσει πυρκαγιές σε όλη την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αναφορές, από τις 6 το απόγευμα χθες μέχρι και λίγο μετά τις 7 το πρωί σήμερα, έλαβε συνολικά 2.169.999 κλήσεις – περίπου, δηλαδή, 15 φορές περισσότερα τηλεφωνήματα από αυτά που λαμβάνει κατά μέσο όρο ημερησίως.

Σήμερα ένας λογαριασμός στο Twitter που ονομάζεται @ riotcleanup, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τους χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να καθαρίσουν τους δρόμους από τους ανθρώπους, προσέλκυσε περισσότερους από 18.000 οπαδούς μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Οι συνεχόμενες ημέρες βίας ήρθαν το Σάββατο, μετά από μια ειρηνική διαμαρτυρία στο Τότεναμ που ακολούθησε τον θανάσιμο πυροβολισμό του Mark Duggan, την περασμένη Πέμπτη.

            

 

                                                                         

                                                                         

                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις