Logo

Χιλή: Σύγκρουση αστυνομικών με φοιτητές



 
 

chlrt_10-8-2011Βία ξέσπασε χθες, Τρίτη, στους δρόμους της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις της Χιλής, καθώς δεκάδες χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση. (Δείτε τα βίντεο)

Μασκοφόροι διαδηλωτές, ωστόσο, ανέτρεψαν το ειρηνικό κλίμα της διαμαρτυρίας, καίγοντας αυτοκίνητα και οδοφράγματα, λεηλατώντας καταστήματα και πετάγοντας έπιπλα στους αστυνομικούς στο Σαντιάγο, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και δεξαμενών με νερό, προκειμένου να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Rodrigo Ubilla, τουλάχιστον 273 διαδηλωτές συνελήφθησαν και 23 αστυνομικοί τραυματίστηκαν μέχρι το βράδυ.

Πέντε ημέρες μετά τη λήξη μιας πορείας με σχεδόν 900 συλλήψεις, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν ειρηνικά στο Σαντιάγκο και σε άλλα μέρη της Χιλής, ζητώντας από την κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για την εκπαίδευση, καθώς και την παροχή «ελεύθερης και ίσης» δημόσιας εκπαίδευσης.

Όπως και σε προηγούμενες διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρόμενοι χόρευαν, τραγουδούσαν, φορούσαν κοστούμια και κρατούσαν πλακάτ. Στη συνέχεια όμως, ομάδες μασκοφόρων διαδηλωτών διασκορπίστηκαν στο πλήθος και προσπάθησαν να περάσουν από τα οδοφράγματα της αστυνομίας, τα οποία έκλειναν τον δρόμο που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Rodrigo Hinzpeter, δήλωσε ότι η βία δείχνει ότι οι ηγέτες των φοιτητών δεν μπορούν να ελέγξουν τους διαδηλωτές.

Η ανησυχία έχει καταλάβει τη Χιλή για περισσότερο από δύο μήνες, καθώς οι μαθητές των γυμνασίων και των πανεπιστημίων αρνούνται να παραστούν στην τάξη, καταλαμβάνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και οργανώνουν διαδηλώσεις, προκειμένου να ακουστεί το αίτημά τους για θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Χιλή χρηματοδοτεί τη δημόσια εκπαίδευση.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις