Logo

Διπλή υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Fitch



 
 

fitch_kypros_10-8-2011Δημοσιονομική ολίσθηση και αδυναμία πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, προβλέπει για την Κύπρο οίκος Fitch. 

Με αυτές τις σκέψεις ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε την Τετάρτη στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας της Κύπρου κατά δύο μονάδες.

Συγκεκριμένα, από την  κατηγορία Α-  υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία ΒΒΒ, διατηρώντας τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικό.

Μάλιστα, ο οίκος Fitch,  αιτιολογώντας την απόφασή του επισημαίνει:

«Η υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, αντικατοπτρίζει την προβλεπόμενη δημοσιονομική ολίσθηση, καθώς και τις ανησυχίες ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους της».

Ειδικότερα, ο εν λόγω οίκος εκτιμώντας την κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας θεωρεί πως για το 2011, ο οίκος το έλλειμμα θα φτάσει στο 7% του ΑΕΠ, κι όχι στο 4%, όπως υπολογιζόταν.

Αυτή η δυσμενής εξέλιξη δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στην έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", που προκάλεσε την απώλεια του του 50% της συνολικής παραγωγής ρεύματος, διευκρίνισε ο οίκος.

Τα "μελανά"σημεία της Κυπριακής οικονομίας για τον οίκο Fitch είναι:

*Ο αυξημένος κίνδυνος να μην εφαρμοστεί τελικά το νέο πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα ορατό κίνδυνο, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης, αν ληφθεί υπόψη η ανικανότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων της Κύπρου να εφαρμόσουν δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μεταρρυθμιστικά μέτρα.

*Η μεγάλη έκθεση προς την Ελλάδα του Κυπριακού τραπεζικού τομέα.

Ενδεχόμενη επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, υποστηρίζει ο οίκος, θα κοστίσει ποσό ύψους 25% του ΑΕΠ.

*Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται στα 570 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν, περίπου, το μισό των συνολικών χρηματοδοτικών απαιτήσεων.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ο οίκος Fitch, οι ανάγκες χρηματοδότησης θα προσεγγίσουν,  κατά το τελευταίο πεντάμηνο του έτους,  το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από το ποσό αυτό τα  650 εκατομμύρια ευρώ  αφορούν αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις